Банкеръ Daily

Свят

Афганистан свари Европа неподготвена както винаги

САЩ няма повече да са световен полицай, ЕС трябва да разчита сам на себе си

От 2002 г. ЕС е дал на Афганистан 4 млрд. евро

Бързото сриване на управляващите в Афганистан и завземането на властта от талибаните шокираха Европа и я свариха неподготвена. На дневен ред стои въпросът как тези събития ще се отразят на европейската политика, а решаването му не търпи отлагане.

 

Макар че Съединените щати имаха водеща роля в западната интервенция в Афганистан и определяха стратегията й, редица европейски страни дадоха сериозен принос - както в пари и техника, така и в хора. Сега, когато делото, в които ги вложиха, се провали, пред европейските страни стоят редица проблеми за решаване. Най-първият и неотложен, разбира се, е как по най-добър начин да изтеглят от злополучната средноазиатска държава своите граждани и - евентуално - местните жители, с които са работили. Европейските страни обаче после ще трябва да направят изводите си и да преценят последствията от афганистанското приключение върху политиките си за сигурност, отношенията със САЩ, миграцията.

Злополучният завършек на афганистанската мисия неизбежно ще повдигне въпроса за бъдещето на задграничните военни намеси. В последното десетилетие фокусът на НАТО се насочи обратно от мисиите извън територията на страните членки към основната задача на пакта – защита на собствените територии и възпиране на евентуални заплахи. У страните членки се наблюдава

умора от интервенции,

особено след Арабската пролет, която доведе до въздигането на Ислямска държава. След безкрайните войни в Ирак и Афганистан, все по-ясно се вижда, че САЩ не желаят повече да играят ролята на световен полицай. Това стана видимо в Сирия, още по времето на Барак Обама.

В резултат на това се засили натискът върху Европа да се ангажира в управлението на кризите в близост до нея. Очаква се от ЕС да засили способностите си за предотвратяване на кризи, стабилизиране, умиротворяване. Афганистанската мисия показа на европейците до каква степен са зависими от САЩ. Без американска помощ те дори не биха могли да евакуират собствения си персонал от Кабул.

В същото време неуспешната афганистанска мисия изправи европейците пред въпроса имат ли смисъл военните интервенции изобщо. Според някои наблюдатели, особено в Германия, урокът от мисиите в Ирак, Либия и Афганистан е, че трябва

да се избягва обвързване с такива мисии

в бъдеще. Задават се нелицеприятни въпроси – какво се постигна с толкова години обучаване на афганистански сили, разполагане на европейски войници, инвестиране на огромни суми?

Може да се очаква, че ще стане още по-трудно за европейските политици да убедят съгражданите си в ползата и легитимността на военните мисии зад граница. От друга страна, Европа не може да си затвори очите пред проблемните райони в близост до нея, тя не е остров, който да се самоизолира. Ако тя не полага усилия за стабилизация на своята околност, дестабилизацията ще дойде у самата нея. Важно е обаче да не се повтарят грешките от Афганистан – бъдещите военни мисии трябва да имат ясно дефинирани и постижими цели и да разполагат с нужните средства, за да ги осъществят.

Събитията в Афганистан неизбежно ще повлияят на способността на Европа за стратегически действия. Стратегическата самостоятелност включва три основни компонента:

информация, вземане на решения, действия

Информацията, с която в ЕС разполагаха от източниците си в Афганистан, за силата на талибаните и скоростта, с която биха могли да превземат Кабул, бе меко казано неточна. Решението на САЩ да се изтеглят, което взеха през пролетта, свари европейските страни напълно неподготвени и те не успяха да изработят координирана реакция.

ЕС да спре да разчита на военната мощ на САЩ, призова Хайко Маас

ЕС се оказа пасивен наблюдател в центъра на геополитическо съревнование между САЩ (от една страна) и Китай, Русия и Пакистан (от друга). Ако иска това да не се случва повече, той трябва да подобри координацията между своите страни членки по отношение на осигуряването на информация, вземането на решения и предприемането на координирани действия.

Редица европейски страни на висок глас

порицаха решението на Джо Байдън

за изтеглянето на САЩ от Афганистан, компетентността, с която то бе осъществено, и липсата на каквито и да било консултации по същество със съюзниците от НАТО, които също бяха изпратили свои сили в Афганистан. Сякаш бяха забравили, че още от началото на операцията на НАТО европейските участници в нея на драго сърце се подчиниха на американската стратегия, независимо дали им се струваше оправдана. Така че оплакванията със задна дата са несъстоятелни.

Истината е, че ситуацията с европейско-американските отношения вече е различна. Проблемът за европейските страни от неуспеха в Афганистан не е в липсата на координиране с американците или пък некомпетентността им. Същността му е в това, че вече трети подред американски президент демонстрира, че страната му няма повече да играе ролята на световен полицай и да хаби силите си, за да поддържа стабилност в отдалечени райони на света. Случилото се в Афганистан е логичен извод от тези промени, очаквана и закономерна стъпка.

Съединените щати вече не могат да си позволят нито да водят изолационистка политика, нито да налагат едностранни решения. Те и занапред ще работят ефективно със съюзниците си, но

само където са намесени американските интереси

– а те са насочени на първо място към съревнованието с Китай. Затова места като Централна Азия, Северна Африка и – кой знае? – може би в един момент и източните покрайнини на Европа ще са извън фокуса им.

Следователно, за да защитят интересите с в тези региони, европейските страни ще трябва да развият собствен стратегически суверенитет, включително капацитет за военни интервенции без американска помощ. Това ще отнеме много пари и много години, а процесът е едва в началото си. Затова не е изненадващо, че за повечето политици в Европа старата система с Америка начело е по-комфортна. Но поуката, която трябва да извлекат от Афганистан, е, че тя вече не е актуална и да се разчита на нея е опасно бягство от неизбежни отговорности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във