Банкеръ Daily

Свят

Афганистан освобождава 1500 затворници талибани

Афганистанският президент Ашраф Гани подписа указ за освобождаването на 1500 талибани от затворите като знак на добра воля, целящ започването на преговори с талибанското движение, предаде Асошиейтед прес.

Засега няма официална реакция от талибаните, но подписаното споразумение между техни представители и Вашингтон призовава за освобождаването на до 5000 затворници преди началото на преговорите с правителството в Кабул. Молла Нооруддин Тураби, началник на талибанската Комисия по въпросите на затворниците, обаче е изпратил писмо до затворниците, техните семейства и талибански лидери, в което обещава да не бъдат започвани преговори, докато не бъдат освободени всички затворници, съобщава АП.

В президентския указ обаче се казва, че първите 1500 затворници ще бъдат подбрани въз основа на критерии като възраст, здравословно състояние и каква част от присъдата си са излежали. Освен това те ще трябва да дадат писмени гаранции, че няма да се върнат към бойните действия. Останалите 3500 затворници ще бъдат освобождавани след започването на преговори между правителството в Кабул и талибаните. Петстотин ще бъдат освобождавани на всеки две седмици, ако талибаните намалят насилието на фронтовата линия, се казва в указа.

Дори ако талибаните приемат да започнат преговори, политическият конфликт между Ашраф Гани и съперника му Абдула Абдула, който също положи клетва като президент на страната, означава, че Кабул ще има затруднения да създаде единен екип за преговорите.

По-рано Държавният департамент на САЩ направи изявление, че равнището на насилието е "неприемливо". Талибаните са спрели нападенията срещу силите на водената от САЩ коалиция, но насилието в афганистанските провинции остава прекалено високо. Освен това "президентската криза" е попречила на създаването на национален преговорен екип и започването на преговорите с талибаните, които трябваше да започнат във вторник в норвежката столица Осло, се отбелязва в изявлението.

Въпреки политическият хаос в Кабул и насилието на бойното поле Вашингтон вече започна да изтегля войските си в съответствие със споразумението с талибаните, подписано на 29 февруари, отбелязва АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във