Банкеръ Daily

Свят

Адвокатът Олексий Хончарук става премиер на Украйна

Олексий Хончарук

Президентът на Украйна Володимир Зеленски внесе в парламента кандидатурата на Олексий Хончарук за министър-председател, каза президентският представител във Върховната рада Руслан Стефанчук, цитиран от ТАСС.

Очаква се Хончарук да бъде утвърден на поста днес след оставката на предишното правителство, което по закон автоматично предава своите пълномощия със започването на работата на новоизбрания парламент.

Хончарук е адвокат, на 35 години, и досега е работил в президентската администрация.

Парламентарната група на партията "Слуга на народа" предложи за генерален прокурор заместник-началника на президентската канцелария Руслан Рябошапка, заяви депутатът Никита Потураев.

"Както се очакваше, Олексий Хончарук - премиер, Руслан Рябошапка - генерален прокурор, Иван Баканов - ръководител на Службата за сигурност на Украйна, Оксана Маркарова - министър на финансите, Володимир Бородянски - министър на бъдещото обединено министерство за младежката политика, културата и спорта", каза депутатът от "Слуга на народа".

Давид Арахамия, който беше избран за председател на парламентарната група на "Слуга на народа", заяви, че партията на Зеленски няма да сключва никакви коалиционни споразумения с други политически сили във Върховната рада.

"Партията "Слуга на народа" ще изпълнява своята програма. Ние имаме програма и не ни е нужно коалиционно споразумение", каза той.

По думите му партията, която спечели мнозинство във Върховната рада на изборите през юли, ще разчита само на своята парламентарна група, тъй като и без това "Слуга на народа" "носи стопроцентова отговорност за всички решения".

Зеленски предложи досегашният вътрешен министър Арсен Аваков да остане на поста, каза депутатката от "Слуга на народа" Роксолана Пидласа.

Парламентарната група на "Слуга на народа" предложи за министър на отбраната нещатния президентски съветник Андрий Загороднюк, заяви депутатът от партията Бохдан Яременко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във