Банкеръ Daily

Свят

Адолф Даслер - звездата зад спортната марка „Адидас“

На днешния ден можем да си спомним за Адолф Даслер (на немски: Adolf Dassler), по-известен като Ади Даслер - създателят на компанията за обувки и облекла „Адидас“.

Днес тя е най-големият в света производител на спортни стоки (обувки и облекла). Централата на фирмата продължава да е в Германия, въпреки че производството й отдавна е изнесено в други части на света, основно в Азия.

Компанията "Адидас" е наименувана на името на нейния основател Адолф Даслер (неговият прякор Ади и първите три букви от неговото фамилно име). Основана е в град Херцогенаурах в Бавария. Запазени марки на фирмата са популярните три линии и логото с трите листа (Trefoil), което символизира олимпийския дух, който обединява трите континентални плочи.

След завръщането си от Първата световна война Ади започва да произвежда свои обувки в кухнята на майка си. Баща му Кристоф, който работи във фабрика за обувки, и братята Целайн, които произвеждат шпайкове, подкрепят Адолф в начинанието му. През 1924 г. и по-големият му брат Рудолф Даслер също се включва в бизнеса.

На Олимпийските игри в Берлин през 1936 година много от атлетите са с обувки по модел на Ади Даслер, сред които е и американският атлет Джеси Оуен. В германската столица той печели световна слава с четири златни медала: на 100 метра спринт, 200 метра спринт, скок на дължина, и 4 × 100 м щафета. Той е най-успешният спортист на игрите и като такъв е сочен като човекът, „смазал собственоръчно хитлеровия мит за арийското превъзходство“.

След време Рудолф Даслер се отцепва от брат си и създава фирмата Puma, която сега е сред основните конкуренти на "Адидас".

След скандал между синовете на Адолф, единият от тях - Хорст Даслер, поставя началото на друга все още съществуваща голяма компания - Arena, която произвежда облекло за плуване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във