Банкеръ Weekly

Свят

Абуджа е най-бързо развиващият се град в Африка

Има градове, които са си извоювали правото да бъдат столици на своите страни, но има и други, които са били специално построение, за да бъдат главният град.

Град Абуджа е известен като един от малкото, строени, за да бъдат столици в Африка, както и че е един от най-богатите градове в цяла Африка.

Абуджа (на английски: Abuja) е столицата на Нигерия. Намира се във Федералната столична територия. Тя е на около 480 км североизточно от Лагос. Градът е построен по предварително изготвен план на обраслите с трева хълмове Чукуку по проект на  японския архитект Кензо Танге. Климатът е по-хладен и не така влажен като в Лагос. Известен е като най-добре построеният град в Африка. Абуджа е разделена на две зони. В централната част се намират правителствените сгради. Другата зона предлага жилищни сгради, магазини и редица удобства на хората, които живеят там.

В централната част на Абуджа има комплекс от правителствени сгради, както и Международен конферентен център, Централна банка, Радио къща, Здравен център, най-голямата джамия в града. Жилищните квартали са застроени основно с едноетажни сгради; сграда бързо разширяваща се от центъра към периферията.

Абуджа бе построен през осемдесетте години на ХХ век, за да замести Лагос като столица на Нигерия през 1991 година. Това решение е взето предимно заради по-централното си местоположение и за да облекчи задръстванията. Сега Абуджа е сред най-бързо растящите градове в Африка.

Абуджа е основана през 1828 година от Абу Джа, брат на владетеля на държавата Зария на народността хауса - народ, обитаващ северната част на Нигерия и югоизточен Нигер. Представители на този етнос могат да се намерят и в други африкански страни - Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Гана, Чад, Того и Судан.  Предполага се, че народите Хауса са били известни още на Херодот, който ги нарича с името „атаранти“. По-голямата част от тази етническа група изповядва исляма. Малцина принадлежат към традиционните африкански вярвания, а само някои от тях са покръстени.

През 1976 г. нигерийското правителство взема решение столицата да бъде преместена в друг град, тъй като огромният крайбрежен Лагос вече е прекалено пренаселен и нефункционален, с лоши условия за живот, като градът е типичен пример за псевдоурбанизация. Днес Лагос е най-големият град в Нигерия. Населението му е над 16 милиона души, но точният брой не може да бъде установен. Градът е втори по население в Африка след Кайро.

Абуджа е избран заради това, че е разположен в централната част на страната. Тази област е сравнително слабо развита и етнически неутрална. Избирайки място за новата столица, президентът на Нигерия Муртала Мохамед се стреми да създаде град, в който никоя етническа, социална или религиозна група няма да доминира. Необходими са над десет години за изграждането му, като още през този период првлича много хора. Официално столицата е преместена на 12 декември 1991 г. след приключването на първите три етапа на строителството, включително прехвърлянето на ключови държавни институции. Властите в Нигерия са изразходвали около 4.8 млрд. долара за първите три етапа. Последният, девети, етап трябва да бъде завършен до 2020 година.

Днес Абуджа е седалище на организацията Икономическа общност на западноафриканските държави, в която участват 16 държави от западната част на Африка. В града се намира регионален център на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Агломерацията на град Абуджа има население от около 2 940 000 жители. След като градът официално става столица на Нигерия, той бързо се нарежда сред четирите основни финансови центрове на страната с високо ниво на икономическа активност. Архитектурата на Абуджа варира значително. Повечето от сградите са с модерна архитектура, която го прави нов и модерен град. Столицата има много предградия. Правят се планове за строене на небостъргачи около целия град, включително на Хилядолетната кула, която ще достига височина 170 метра.

Градът се обслужва от международното летище Nnamdi Azikiwe. То е кръстено на първия президент на Нигерия. Разполага с международни и вътрешни терминали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във