Банкеръ Daily

Свят

Абе и Тръмп заедно ще притискат Северна Корея

Японският премиер Шиндзо Абе и президентът на САЩ Доналд Тръмп се договориха да работят заедно за засилване на натиска върху Северна Корея, заяви днес заместник-началникът на кабинета на Абе, Ясутоши Нишимура, цитиран от Ройтерс.

Двамата разговаряха по телефона, след като управляващата коалиция в Япония, включваща Либерално-демократическата партия на Шиндзо Абе и партията "Нова Комейто" получиха най-малко две трети от местата в долната камара на парламента на вчерашните избори.

Тръмп поздрави Абе за победата на изборите, предаде ТАСС. По време на разговора била обсъдена и планираната визита на американския президент в Токио от 5 до 7 ноември.

По думите на Нишимура Абе и Тръмп планирали да играят голф заедно през първия ден от посещението, предаде Ройтерс.

След проведените вчера парламентарни избори управляващата коалиция в Япония получава 310 от 465 места в Камарата на представителите.

Конституционно-демократическата партия получава 51 места, Партията на надеждата - 49, Японската комунистическа партия - 11, а Партията на японското възстановяване - 9. Двайсет и четири места получават безпартийни кандидати и представител на Японската социалдемократическа партия. За момента не е ясно кой получава още 10 места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във