Банкеръ Daily

Свят

Абдуллах Гюл: Политическият ислям се срина в целия свят

Абдуллах Гюл

Бившият турски президент Абдуллах Гюл се обяви за връщане на Турция към парламентарна система на управление, заявявайки, че никога досега турският парламент не е бил толкова обезличаван. В интервю за турския в. "Карар" той каза още, че и като президент е вярвал, че парламентарната система на управление е по-добра за Турция.

"Моето предпочитание е за демократична парламентарна система. Великото национално събрание на Турция никога не е било толкова обезличавано. Турция изпитва този дефицит", каза 11-ият президент на страната.

Гюл заяви, че смята принципите и ценностите от основаването на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за валидни и до днес и посочи, че при всеки повод призовава за завръщане към тях. "Политически движения с ислямска идентичност са успешни във властта, когато са демократични и либерални, когато приемат и прилагат глобалните норми за основните човешки права. Пример за това ние дадохме в първия си период на власт и демонстрирахме как вярващи хора могат да ръководят държавата на рационални основи. Този успех беше извор на вдъхновение за целия ислямски свят и дори за ислямските движения", заяви Гюл. Според бившия президент в момента в целия свят политическият ислям се е сринал.

В "Карар", пред който Гюл засегна и други актуални теми, отбелязва, че това е първото интервю на президента от години насам.

По повод на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, където напрежението с Турция се задълбочи на фона на предприетата от сирийските правителствени сили офанзива, Гюл изказа мнение, че не бива да се влиза в същинска война със Сирия. Според него обаче подходът на целия свят по отношение на Сирия е много погрешен.

Запитан къде конкретно смята, че е допусната грешка от страна на Анкара в политиката за Сирия, след като казва, че тя е изначално сбъркана, Гюл отговори, че е била подценена подкрепата на Русия и Иран за сирийския режим. "Обаче за Иран да не падне режимът в Сирия е екзистенциален въпрос. За Русия - за царска Русия, комунистическа Русия и за сегашното ръководство - става дума за стратегически въпрос за достъп до топлите морета", обясни той.

По повод на отношенията с Русия Гюл изказа мнение, че е изпусната мярката в тях. "Ако сте съсед с големи държави, особено пък ако тези съседи са голяма авторитарна държава, отношенията ви няма да бъдат нито неприятелски, нито ще се оставите да бъдете водени за носа", каза Гюл. "В последно време мярката (в отношенията с Москва) беше малко изпусната. Вероятно най-същественото е въпросът за С-400 във военната сфера", посочи той, визирайки сделката за руските системи за противовъздушна отбрана.

Във връзка с отношенията със Запада Гюл не отрече, че Европа и САЩ са допуснали редица грешки по отношение на Турция. Според него обаче, за да може Турция да бъде демократична държава, трябва да заеме място заедно с Европа в западния блок.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във