Банкеръ Daily

Свят

80 на сто от французите не искат Оланд да се кандидатира пак за президент

Над 80 процента от французите не искат Франсоа Оланд да се кандидатира за втори мандат в следващата битка за президент през 2017 г., заради лошите икономически показатели на страната. Това показва социологическо проучване в навечерието на третата годишнина на Оланд като домакин в Елисейския дворец, съобщава "Ройтерс".

Проучването показва, че 81 процента от анкетираните смятат репутацията му като президент за негативна.

"Причините за това са различни", отбелязват от агенцията, провела социологическото изследване, като посочват проблемите с безработицата, намаляващата покупателна способност и бюджетните проблеми, които също допринасят за негативните настроения.

Оланд успя да спре резкия спад на рейтинга си след справянето му с ислямистките нападения в Париж през януари, като 32% от анкетираните смятат, че той има президентски качества като смелост и решителност. Въпреки това той трябва да постигне резултати в икономическата и социалната сфера като главно условие за трайно подобряване на своя рейтинг.   

В същото време статистиката във Франция показва, че броят на хората без работа през март нараства, показвайки че постепенното подобрение на икономическите показатели засега не се е отразило в подобряване на ситуацията на пазара на труда във втората по големина икономика в еврозоната.

Оланд заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат през 2017 г., освен ако безработицата не отбележи осезаем спад дотогава. През март без работа във Франция са били 10.6 процента, а в еврозоната статистиката показва, че без препитание са били 11.3%, според данни на Евростат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във