Банкеръ Daily

Свят

77 000 дози АстраЗенека, спрени в Италия, са поставени в Румъния

Румънските вестници публикуват днес множество информации във връзка с партиди на ковид ваксината на "Астра Зенека", които бяха спрени от употреба в няколко европейски държави.

В. "Адевърул" пише, че над 77 000 дози от партидата, която бе забранена в Италия, са били използвани вече в Румъния. Останали са над 4200 дози, съобщи Националният комитет за координация на ваксинационните дейности.

След заседание снощи, в което са участвали представители на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности, на Националния институт за обществено здраве, на министерството на здравеопазването и на Националната агенция по лекарствата е взето решение за "временно поставяне под карантина на останалите дози от партидата ABV 2856", пише в. "Ромъния либера". Имунизацията с всички останали ваксини на компанията "Астра Зенека" от партидите, които са налични в Румъния, ще продължи. Въпросните 4257 неизползвани дози ще бъдат заменени, така че процесът на ваксинация да не бъде засегнат, посочи Националният комитет за координация на ваксинационните дейности.

Вестниците цитират съобщение на комитета, който посочи, че спирането от употреба на партидата ABV 2856 в Румъния е изключително превантивна мярка и че ваксините от тази партида няма да бъдат използвани до произнасяне на Европейската агенция по лекарствата след края на разследването.

В. "Гъндул" цитира националния координатор за ваксинацията д-р Валериу Георгица, който увери снощи пред телевизия Диджи 24, че хората, ваксинирани с "Астра Зенека", няма за какво да се притесняват и че няма доказателства, които да сочат за връзка между ваксината и нежеланите ефекти, докладвани в други държави. Д-р Георгица призова да не се изпада в паника и посочи, че към момента не се налага ваксинираните хора да предприемат някакви специфични действия.

"Ромъния либера" информира също така, че Румъния не е получила ваксинни дози от партидата ABV 5300, изпратена в 17 страни от ЕС, за която няколко държави също решиха да спрат временно употребата й след започване на разследване от страна на Европейската агенция по лекарствата.

"Адевърул" пише, че девет европейски страни са замразили поставянето на ваксината, произведена от "Астра Зенека", след като в някои държави са докладвани случаи на тромбози и смъртни случаи. При положение, че до момента не е установена причинно-следствена връзка между тези случаи и ваксината, остава неясно дали става дума за нежелани ефекти, дали те са свързани с конкретна партида или е просто съвпадение, пише "Адевърул". Деветте страни, които са замразили поставянето на ваксина на "Астра Зенека", са Дания (в четвъртък), последвана от Италия, Норвегия и Исландия, Австрия (в неделя), последвана от Естония, Люксембург, Литва и Латвия.

Един милион и 600 хиляди дози от партидата ABV 5300 са разпратени в 17 държави, сред които е и България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във