Банкеръ Daily

Свят

72 на сто от гърците искат скъсване на споразумението с Македония за името

Премиерите на Македония и Гърция след сключването на споразумението

72 процента от гърците заявяват, че желаят Гърция да се оттегли от Преспанското споразумение, което подписаха Атина и Скопие през юни и което урежда спора им за името на бившата югославска република, съобщава "Прото тема", като се позовава на национално проучване на общественото мнение, проведено на 1 и 2 октомври от социологическата агенция "Интервю" сред 1000 души по поръчка на телевизия "Вергина".

68 процента заявяват, че е необходимо да се проведе референдум за споразумението. 

Според резултатите от проучването разликата между първата в предпочитанията партия - Нова демокрация, и втората - сега управляващата СИРИЗА, е 9,6 процентни пункта.

При тези резултати в случай на избори сега в парламента биха влезли пет партии. Нова демокрация получава подкрепа от 30,9 процента от избирателите, а СИРИЗА - от 21,3 процента. На трето място се нарежда националистическата Златна зора със 7,2 процента. С малка разлика след нея следват Комунистическата партия на Гърция с 6,6 процента и лявоцентристката формация Движение за промяна с 6,4 процента.

Значително се е свила подкрепата за по-малкия партньор в правителството Независими гърци с едва 1,7 процента подкрепа, за Съюза на центристите - 2,9 процента, и за партията "Потами" - 1,8 процента. Сравнително новата крайнодясна партия Гръцко решение получава подкрепа от 2,6 процента, а левите Народно единство и Курс към свобода - съответно от 2,1 и 1 процент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във