Банкеръ Daily

Свят

7 април е Световен ден на здравето

Логото на Световната здравна организация включва жезъла на Асклепий като символ на изцелението.

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето по инициатива на Световната здравна организация, която е учредена на същата дата през 1948 година. В България честваме празника и като Ден на здравния работник от 1964 година.

Всяка година мотото на Световния ден на здравето акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. 

Световната здравна организация (СЗО, на английски: World Health Organization, WHO; на френски: Organisation mondiale de la santé, OMS) е специализирана агенция на Организацията на обединените нации (ООН), която функционира като координиращ орган на международното здравеопазване. Учредена е на 7 април 1948 г., с централа в Женева, Швейцария и наследява мандата и ресурсите на Здравната организация, която е агенция на Обществото на народите (ОН).

Целите на Световната здравна организация са постигане на възможно най-високо здравно равнище на всички народи. Здраве, според дефиницията дадена в конституцията на Световната здравна организация, означава не просто липса на болести и недъзи, а цялостно физическо, психическо и социално благосъстояние.

През февруари 1946 г. Икономическият и социален съвет на ООН помага за проекта на устава на новия международен здравен орган. Използването на думата световна, а не международна, подчертава наистина глобалния характер на това, което организацията се стреми да бъде. Уставът на Световната здравна организация е подписана от всичките 61 страни на Организацията на обединените нации на 22 юли 1946 година. По този начин тя става първата специализирана агенция на Обединените нации, в която се записани всички нейни членове. 

Уставът ѝ официално влиза в сила на първия Световен ден на здравето - на 7 април 1948 година. Първата среща на Световната здравна асамблея завършва на 24 юли 1948 г., осигурявайки бюджет от 5 млн. долара за 1949 година. Андрия Стампар е първият президент на Асамблеята. Първите приоритети са да се контролира разпространението на маларията, туберкулозата и полово предаваните инфекции, и да се подобрят майчиното и детското здраве, хигиената на храненето и на околната среда. Първият законодателен акт е относно съставянето на точни статистически данни за разпространението и броя на заболяванията. 

Логото на Световната здравна организация включва жезъла на Асклепий като символ на изцелението.

България членува в Световната здравна организация от 1948 година.

 

Честит празник на лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването! 

Facebook logo
Бъдете с нас и във