Банкеръ Daily

Свят

7 алтернативи на операционните системи за смартфони без Android и iOS

Ако кажем, че мобилната операционна система с отворен код управлява света на мобилните устройства, това няма да е преувеличено. Аndrоіd e нaй-пoпyляpнaтa oпepaциoннa cиcтeмa зa cмapтфoни в cвeтa. Haд 90% oт мoбилнитe ycтpoйcтвa paбoтят пoд yпpaвлeниeтo нa Аndrоіd. Cлeдвaщaтa пo пoпyляpнocт oпepaциoннa cиcтeмa e іОЅ.

По повод предприетите ограничителни мерки на САЩ към Huawei, които ще лишат китайската компания както от възможността да използват американски процесори и модеми, така и от достъп до операционната система Android, уебсайтът Itsfoss представя 7 алтернативи на операционните системи за смартфони, с които всеки може да постигне максимална защита на данните си.

1. Kai OS

Kai OS ще бъде третата по големина мобилна операционна система в света. Шанс е, че повечето хора не са чували за нея. KaiOS беше издадена едва през 2017 г., но въпреки това захранва огромен брой мобилни телефони само за две години. Базираната на Linux, операционната система не е насочена към висок клас телефони, но предлага множество функции. Потенциалът на Kai OS може да се прецени от факта, че Google наскоро инвестира 22 милиона долара в нея.

2. Tizen

Tizen е мобилна операционна система, базирана на Linux, с отворен код, която често се нарича официалната мобилна операционна система на Linux поради факта, че проектът се поддържа от Linux Foundation. Освен Linux Foundation, проектът Tizen се поддържа от технологични гиганти като Samsung и Intel. През януари 2015 г. излезе и първият телефон с операционна система Tizen, Samsung Z, който бе пуснат на южноазиатския пазар. За съжаление, Samsung Z не успя да получи много внимание в конкурентния индийски пазар. Въпреки, че се базира на Linux, операционната система Tizen е засегната от проблеми със сигурността. Специалисти коментират, че не виждат светло бъдеще за тази операционната система.

3. Plasma Mobile

Компанията за разработване на софтуер KDE обяви своя собствена мобилна операционна система Plasma Mobile с отворен код. Базиран на Kubuntu, Plasma Mobile е мобилната версия на потребителския интерфейс, която има за цел да осигури конвергенция на потребителите на KDE. А дали Plasma Mobile ще получи хардуерна сделка в близко бъдеще, предстои да видим.

4. postmarketOS

postmarketOS, също pmOS накратко е с предварително конфигуриран Alpine Linux със собствени пакети, които могат да бъдат инсталирани на смартфони. Идеята е да се осигури 10-годишен жизнен цикъл на смартфоните, по повод спиране на актуализациите за по-стари смартфони с Android или iOS. В същото време може лесно да се стартира Linux на по-стари компютри. PostmarketOS иска да постигне същото и на мобилната платформа.

5. Librem

Това не е мобилна операционна система с отворен код, а мобилен телефон с отворен код. Сигурност и конфиденциалност, насочени към дистрибуцията на Linux PureOS има планове да се пусне сигурен и криптиран смартфон. Тя се нарича Librem и ще работи с оптимизирана версия на PureOS, Debian, Ubuntu, SUSE, Fedora и дори Arch Linux. Мото на LIbrem е да бъде "телефон, който се фокусира върху сигурността чрез дизайн и защита на личните данни по подразбиране".

6. LineageOS

LineageOS е разпространена от Android. С други думи, можете да се нарече потребителски ROM. Той е създаден след прекратяването на много по-успешното разпространение на Android CyanogenMod. Започната през декември 2016 г., LineageOS поддържа 178 смартфона и твърди, че има над 1.7 милиона инсталации.

7. eelo

eelo е разпространена от Android, базирана на LineageOS. Тя се създава от разработчика на Mandrake Linux. Идеята е мобилната операционна система с отворен код да е свободна от Google.От eelo обещават да имат свои собствени услуги за облак и електронна поща, за да се даде възможност да използване на Android безплатно.

Toвa ca част от нaй-дoбpитe oпepaциoнни cиcтeми зa cмapтфoни. Hяĸoи мoгaт oщe ceгa дa бъдaт инcтaлиpaни в cмapтфoнитe, a дpyги вce oщe ce paзpaбoтвaт. Ho ĸoгaтo ce нaлaгa дa бъдe cъздaдeн дoбpe зaщитeн cмapтфoн, paзpaбoтчицитe oбиĸнoвeнo зaпoчвaт имeннo c тeзи oпepaциoнни cиcтeми зa мoбилни ycтpoйcтвa.

Facebook logo
Бъдете с нас и във