Банкеръ Daily

Свят

Настъпи астрономическата зима

Днес в северното полукълбо се наблюдава зимното слънцестоене. Това е началото на астрономическата зима, а светлата част на деня е най-кратка. За България това се случва точно в 17 часа и 59 минути. Денят днес ще трае 9 часа, 2 минути и 41 секунди.  Зимата в северното полукълбо, в което живеят около 90% от жителите на планетата, продължава от декември до февруари. Зимата, както и останалите сезони, се дължи на наклона на земната ос. Зимата е сезонът с най-къси дни, което варира значително в зависимост от географската ширина, и с най-ниски температури. В районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има значителни снеговалежи.

От днес в Южното полукълбо пък се отбелязва лятното слънцестоене.

След 21 декември денят ще започне леко да нараства.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Астрономически зимата започва със зимното слънцестоене и завършва с пролетното равноденствие.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във