Банкеръ Daily

Свят

14 юли е национален празник на Франция

На днешния ден през 1789 г. жителите на Париж превземат Бастилията и освобождават седем политически затворници, с което започва Френската революция.

Превземането на Бастилията (Prise de la Bastille, среща се и като Щурм на БастилиятаОбсада на Бастилията) във френската столица е на 14 юли 1789 година. Средновековната крепост и затвор, наречена „Бастилията“ (Le Bastille), показва обхвата на кралската власт. По времето на щурма в нея има само седем затворници, но този ден е важен за Френската революция и икона на Френската република. 

Денят на щурма, 14 юли (Le quatorze juillet), е национален празник на Франция и официалното му име е Празник на федерацията (Fête de la Fédération). 

Една от последиците е създаването на Парижката комуна. Създадена е веднага след превземането на Бастилията в сградата на кметството на Парижката община (Hôtel de ville de Paris), тя се състои от 144 делегати, избрани от 48 района на Париж, създадени за избор на депутати за Учредителното събрание. Първоначално тава са просто избирателни секции, но постепенно те се превръщат в постоянни изпълнителни органи с практически неограничени пълномощия. Секциите са не само представители на общинската администрация, занимаващи се с почти всичко, включително с продоволствието, но и са влиятелни ядра на парижкия политически живот.

Обсадата на Бастилията през юли и приемането на "Декларацията за правата та човека и гражданине" (Déclaration des droits de l'Homme et du citoyen) през август са събитията, останали емблематични като начало на Френската революция.

Френската революция, наричана също Велика френска революция, протича във Франция през 1789 и 1799 година.

Има като резултат мащабни политически и социални промени, сред които са премахване на абсолютната монархия, промяна на ролята на църквата в държавата и отмяна на феодалните, аристократически и църковни привилегии. Старите идеи за традиция и йерархия, свързани с монархията, аристокрацията и религиозните власти, са заменени с идеалите на  Просвещението: равенство, гражданство и неотменими, естествени права на хората.

Френската революция оказва силно въздействие върху обществения живот в Европа и в света, давайки тласък на либералните движения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във