Банкеръ Daily

Свят

ЕС удължи санкциите срещу Русия

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Съветът на Европейския съюз обяви, че удължава икономическите санкции срещу Русия с шест месеца, до 31 януари 2022 г., заради състоянието на изпълнение на споразуменията от Минск. Брюксел е въвел и санкции за незаконното присъединяване на Крим и град Севастопол към Русия, и за умишленото дестабилизиране на Украйна. Това включва дипломатически мерки, запор на имущество и забрана за пътуване.

Санкциите ограничават достъпа до капиталовите пазари на ЕС за някои руски банки и дружества, и забраняват осигуряването на финансова помощ и посредничество към руските финансови институции. Мерките включват забрана за вноса, износа или транзита на всички свързани с отбраната изделия и на стоки с двойна употреба или за крайни руски военни потребители. Санкциите допълнително ограничават достъпа на Русия до технологии от областта на енергетиката, като добива и проучването на нефтени находища.

Решението е свързано с оценката на Европейския съвет за неизпълнение на споразуменията и с призива Русия да поеме изцяло своята отговорност в това отношение. 

През 2014 г. ЕС наложи санкции на Руската федерация във връзка със събитията в Украйна и обединението на Крим с Русия. Ограничителните мерки бяха разширени няколко пъти. Преговорите за безвизов режим и ново основно споразумение за сътрудничество бяха преустановени, въведена е забрана за влизане в страните на общността за служители от Руската федерация, а активите им са замразени. Обявени бяха търговски, финансови и военни ограничения.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във