Банкеръ Daily

Свят

ЕС удължи санкциите за Русия заради Крим

Съветът на ЕС по външни работи съобщи, че е взел решение да удължи с още една година санкциите срещу Русия, въведени заради завземането на Крим и Севастопол.

Първоначално санкциите бяха наложени през 2014 година и включват забрана за внос в ЕС на изделия от Крим, както и износ от ЕС на стоки и технологии в областта на превозите, далекосъобщенията, енергетиката, добива на изкопаеми горива. В съобщението се отбелязва, че срещу Русия са в сила и европейски санкции в други отделни икономически области.

Досега ЕС е въвел санкции срещу 177 граждани и 48 организации заради събитията в Крим и в Източна Украйна. Съветът на ЕС с днешното си решение потвърждава, че не признава преминаването на Крим към Руската федерация и настоява за запазване на териториалната цялост и независимостта на Украйна.

Външните министри на страните от ЕС ще наложат днес забрана за пътуване и замразяване на авоари на 86 беларуски физически и юридически лица, но ще оставят на европейските лидери решението за налагането на икономически санкции на Беларус. Това заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел при пристигането си за срещата на външните министри на страните членки на ЕС.

"Днес ние ще одобрим пакет от нови санкции, касаещи 86 физически и юридически лица. Днес външните министри няма да одобряват икономически санкции. Те ще ги представят на следващата среща на Европейския съвет", заяви Борел.

Сред лицата, които ще бъдат санкционирани днес, ще са министрите на транспорта и на отбраната, както и 8 държавни учреждения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във