Банкеръ Daily

Свят

Заев: С отношение като българското ЕС нямаше да съществува

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за люксембургския в. "Ворт", че неговата страна продължава "европеизацията" си въпреки блокадата на България за определяне на дата за преговори с ЕС, съобщава скопският портал Фактор.

"Неблагодарно е, че нашата съседка България наложи ново вето за нас през декември 2020 г. Главната цел е да се решат разногласията в интерпретацията на историята между Скопие и София. Трябва да кажа, че с такова отношение ЕС нямаше да съществува, европейците гледат към бъдещето, не към миналото", каза Заев в интервюто.

Той призова ЕС да помогне, а Брюксел да докаже, че зачита европейските ценности и че историческите спорове не бива да стават пречка за бъдещето на Република Северна Македония.

Заев каза още, че неговата страна е разочарована от неизпълнените обещания от ЕС за доставка на ваксини срещу КОВИД-19 с оправданието, че "в този момент е невъзможно за ЕС да сподели ваксините".

Заев заедно с финансовия министър Фатмир Бесими е на работно посещение в Люксембург и днес се срещна с неговия премиер Ксавие Бетел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във