Банкеръ Daily

Свят

Нови ограничителни мерки за пристигащите в Норвегия

От 17.00 часа в понеделник, 18 януари, всеки, който през последните 14 дни преди пристигането си в Норвегия е бил в страна с червен рисков индекс (сред които и България), трябва да бъде тестван за SARS-CoV-2 на съответния граничен пункт при влизане на територията на страната. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Тестът трябва да бъде PCR или антигенен бърз тест и ще е безплатен. Изключение се прави за деца под 12 години; за лица, които могат да докажат с медицински документ, че през последните шест месеца са преболедували от Covid-19; и лица с жизненоважни функции в обществото.

Граждани, които откажат да се тестват без основателна причина и не напуснат незабавно Норвегия, подлежат на глоба и ще бъдат настанени в карантинен хотел за периода на задължителната 10-дневна карантина.

Поради недостатъчен тестови капацитет, при влизане в Норвегия през граничния контролно-пропускателен пункт в Свинесунд, тестването може да бъде извършено и на други места, но не по-късно от 24 часа след преминаване на границата и при условие, че времето за изчакване на граничния пункт надвишава един час.

Остават в сила и следните въведени по-рано изисквания:
- предварителна онлайн регистрация в рамките на 72 часа преди пристигане в Норвегия;
- представяне на отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди пристигане в Норвегия. Приемат се резултатите, както от PCR тестове, така и от антигенни тестове, задължително преведени на разбираем за местните власти език – норвежки, шведски, датски, английски, френски или немски. От това изискване са освободени гражданите на Норвегия, чужденците със статут на постоянно пребиваващи в Норвегия, често пътуващите с цел работа от Швеция и Финландия, транзитно преминаващите пътници, лицата, които могат да докажат с медицински документи, че през последните 6 месеца са преболедували от Covid-19;
- задължителна 10-дневна карантина при влизане в Норвегия от страни с червен рисков индекс /сред които е и България/;
- пристигащите в Норвегия, които нямат адресна регистрация в Норвегия или техните работодатели и роднини не могат да подсигурят подходящо жилище, трябва да отседнат в карантинен хотел. За подходящо жилище се счита собствена стая с отделен кухненски и санитарен възел.

При нужда от съдействие българските граждани в Норвегия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. 
 

Нисък е стокообменът, но значително е присъствието на фирми от

Кралство Норвегия

у нас. В страната ни работят около 30 по-големи компании с норвежко участие от различни сектори, привлечени от бизнес климата и най-вече от благоприятните данъчни условия у нас (данъците в Норвегия, а и в северните страни като цяло, са сред най-високите в света). Инвестициите от тази страна са  на сума  203 млн. евро. Норвежко-българската бизнес група има голям принос за насърчаване на двустранните икономически дейности. Сред най-значимите инвестиции, правени от норвежка фирма, е на "Дино Нобел" АСА, водеща в световен мащаб фирма за експлозиви със седалище в Осло.

Двустранният стокообмен с Норвегия е по-малък в сравнение с този със съседните й скандинавски държави. За периода между януари и октомври на миналата година търговията ни е на  стойност 117.1 млн. евро. Но за разлика от редица други страни има увеличение и в  износа към Норвегия (12.4%), и при вноса у нас (3.5%). А и салдото в двустранната търговия е положително за България.

България е интересна и перспективна дестинация за норвежките туристи. Те проявяват интерес към морските ни курорти. Добри възможности съществуват за популяризиране на СПА и уелнес туризъм в България сред норвежките граждани, както и на културно-историческия, познавателния, селския, винен туризъм и други.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във