Банкеръ Daily

Свят

Гърция ще затвори повечето барове и ресторанти в страната от 3 ноември

Гърция ще разшири забраната за излизане през нощта и ще затвори ресторантите и баровете в най-гъсто населените части на страната за един месец заради новото засилване на епидемията от коронавирус, съобщи днес премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Гърция отчита по-малък брой новозаразени от коронавирус в сравнение с повечето европейски страни, но отбелязва постепенно нарастване на новите случаи от началото на октомври. 

Ресторантите, баровете, кафенетата, кината, музеите и закритите зали за спорт и фитнес ще бъдат затворени от вторник, 3 ноември, за период от един месец в цяла Северна Гърция и областта Атика, включваща и столицата Атина, каза Мицотакис в обръщение към нацията. Забраната за движение през нощта, засега прилагана само в най-засегнатите от епидемията райони, ще бъде разширена за цялата страна и ще важи от полунощ до 5 часа сутринта.

 Премиерът каза, че тези нови правила са фокусирани върху два фактора, които явно благоприятстват за разпространението на вируса - развлеченията и движението на хората. Търговията на дребно, индустрията и училищата ще продължат да работят, както и хотелите и заведенията в сферата на услугите като фризьорските салони.

Властите нееднократно изразяваха неохота да въведат пълна карантина, каквато бе наложена от средата на март до началото на май и доведе до неблагоприятни последици за икономиката.

Северна Гърция и Атика са най-гъсто населените части на страната. Атика има 3,9 милиона население, а северните райони - около 1,5 милиона.

Гърция регистрира нов пик от 1690 нови случая на коронавирус в петък и 5 смъртни случая, с което броят на жертвите на Ковид-19 се покачи на 620. В четвъртък новите случаи бяха 1211.

Facebook logo
Бъдете с нас и във