Банкеръ Daily

Свят

Роналд Коуз с Нобел за изясняването на важността на разходите за транзакции

На днешния ден можем да си спомним за Роналд Хари Коуз (Ronald Harry Coase) - един от деветте британски икономисти, удостоени с Нобелова награда за икономика. Роналд Коуз умира на 2 септември 2013 г. в Чикаго, когато е на 102 години.

Ученият получава отличието през 1991 г. за откриването и изясняването на важността на разходите за транзакции и на правата върху имотите относно институционалната структура и функционирането на икономиката.

Роналд Коуз е роден на 29 декември 1910 г. в предградието Уилздън на Лондон (Англия). До 12-годишна възраст посещава училище за деца с физически увреждания (слабост в краката). След това станал способен да посещава и нормални училища.

Коуз завършва висшето си образование в Лондонското училище по икономика и политически науки, по-известно като Лондонско училище по икономика (на английски: London School of Economics and Political Science, LSE) - висше училище (колеж) на Лондонския университет, основано през 1895 година. Училището се самоидентифицира като "водещата световна институция за обучение и изследвания в обществените науки". В него се намира Британската библиотека за политически и икономически науки, която разполага с втората най-богата колекция от книги и материали в тази област във Великобритания след Британската библиотека.

Девизът на Училището е взет от стих на Виргилий: "Щастлив e онзи, който е могъл да знае причините на нещата". Талисман е бобър, избран заради неговата далновидност, конструктивност и трудолюбиво поведение. Символният образ на LSE съвпада с този на Масачузетския институт по технология (MIT). Двете висши училища споделят също така и високите стандарти на обучение на своите възпитаници.

След това учи и във Вирджинският университет или Университет на Вирджиния (University of VirginiaU.Va.), често наричан Университет на г-н Джеферсън е обществен изследователски университет в град Шарлътсвил (Charlottesville), щата Вирджиния, САЩ.

По-късно Роналд Коуз преподава икономика в университета в Чикаго (щат Илинойс), основан от петролния магнат Джон Рокфелер (1890 г.), като първите часове са проведени през 1892-а. Изследователите на Чикагския университет създават Чикагската школа по икономика, Чикагската школа по социология, Движението право и икономика в правния анализ. Университетът има най-голямото университетско издателство в САЩ.

Разпространеното название на наградата е още Нобелова награда за икономически науки или, по-точно, Паметна Нобелова награда за икономически науки.

Според Силвия Назар, автор на книгата "Красив ум", през февруари 1995 г. се взима решение наградата по икономика да се отнася за обществени науки, което разширява нейното присъждане в области като държавно право, психология и социология. Според нея също така, Комисията по награда за икономика се променя така, че да включва и двама не икономисти, докато преди това нейният състав е бил от петима икономисти. Все пак членовете на комисията към 2007 г. включват четирима икономисти от пет, и секретар на комисията неикономист.

Американецът Хърбърт Саймън, например, е първият не икономист, спечелил наградата през 1978 г. (той има докторат по политология), но все пак влиянието му в икономиката е известно най-вече с неговите пионерни изследвания на процеса на вземане на решения в икономическите организации.

Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), съкратено Нобелова награда за икономика, се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятана за една от най-престижните награди за икономически изследвания.

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във