Банкеръ Daily

Свят

Ричард Стоун получава Нобел за разработката на системите за национални сметки

На днешния ден можем да си спомним за британския икономист сър Джон Ричард Николас Стоун (Sir John Richard Nicholas Stone), Нобелов лауреат за икономика.

Той е роден на 30 август 1913 г. в Лондон и е единственото дете в семейството на адвокат. Ричард Стоун учи право в Кембридж и за голямо разочарование на баща си през 1931 г. изоставя лекциите и продължава следването си с икономически науки. В Кингс Колидж (Кеймбридж) учи при Колин Кларк и посещава лекциите на Джон Кейнс. Завършва висшето образование през 1935 г. и започва работа в подготвянето и издаването на информационен бюлетин на застрахователното дружество "Лойдс" в Лондон. Със съпругата си Уинифред Мери Дженкинс участват в изследвания и подготовката на доклад за различията в структурите на потреблението и спестяванията в семейния бюджет, публикуван през 1938 година.
През 1937 г. съпрузите започват издаването на сп. Trends (Насоки), основано от новатора в икономическата статистика Колин Кларк и бивш преподавател на Стоун.
По време на Втората световна война Джон Стоун постъпва на работа и отговаря в Министерството на военната икономика за статистиката на морските превози и доставките на нефт. Работата му продължава в Службата за централна икономическа информация към Управлението на секретариата на военния кабинет, където с видните специалисти Джон Кейнс и Джеймс Мийд работят върху общ обзор за икономическото и финансово състояние на Великобритания.

Изследванията са многообхватни - те съдържат оценки за размера на националния доход, разходите, нетната сума на фондовете, които се насочват към частния сектор или тази, която постъпва на разпореждане на правителството. В тези тежки за Великобритания военни години се изследва и семейния доход и спестяванията за предвоенния период, като се прилага системата на Стоун за отчитане на националния доход на основата на двойното счетоводство. С това се утвърждава революцията в макроикономическата теория на Джон Кейнс. Методът на Стоун позволява на националното счетоводство да се съставят иконометрични модели.
През 1945 г. Ричард Стоун напуска правителствената служба и става директор на Отдела по приложна икономика в Кембридж. От 1955-а е професор по финанси и счетоводство и е пионер по въвеждането на финансовите баланси.
През 1947 г. ООН публикува специално подготвения за международната организация доклад "Измерване на националния доход и съставяне на социалните сметки". В продължение на две десетилетия Стоун работи съвместно с Абрахам Айденоф по създаването на стандартизирана система за национално счетоводство, публикувана в серии статии и в книгата "Система за национални сметки" (A System of National Accounts), която ООН също издава през 1968 година. Тази система за национално счетоводство е адаптирана в много държави.
През 1975 г. ООН публикува книгата му "По отношение на системата за социална и демографска статистика", в която е разгледана разработена от него система за демографско счетоводство, отчитаща демографските фактори и популацията и социално икономическото развитие. Тази система допълва вече публикуваната система за национално счетоводство.
Много важни са изследванията върху поведението на потребителя и анализ на пазара. Заедно с Дерик Роу издават книгата "Измерване на потребителските разходи и поведението на потребителя в Обединеното Кралство". С това е развита теорията за потребителските разходи като част от изследванията за националното счетоводство.
През 1984 г. получава Паметна Нобелова награда за икономически науки за съществен принос в разработката на системите за национални сметки и значително усъвършенстване на основите на емпиричния икономически анализ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във