Банкеръ Daily

Свят

Днес е Световен ден на книгата и авторското право

Гръбчето на книгата е важен елемент от дизайна на корицата. Когато книгите са подредени върху рафт, гръбчетата са единствената видима повърхност, която привлича вниманието.

На днешния ден през 1996 г. за първа година се чества обявеният от ЮНЕСКО Световен ден на книгата (World Book and Copyright Day, International Day of the Book, World Book Days) в памет на починалите на тази дата през 1616 г. Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега.

С празнуването на този ден в целия свят, организацията се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

23 април e символична дата за световната литература. На този са се родили или са починали и на други изтъкнати автори, като френския писател Морис Дрюон, лауреата на Нобелова награда за литература исландеца Халдоур Лакснес (1955 г.) и руснака Владимир Набоков.

Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник идва от автономната испанска област Каталуния, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец (покровителят на Каталуния), традиционно се подарява книга.

Днес в Каталуня е също така Празник и на любовниците (подарява се книга и роза като знак за любовен трепет). Празникът е в чест на Сервантес и Шекспир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във