Банкеръ Daily

Свят

Отбелязваме деня на шегата и лъжата

Борис Елцин и Бил Клинтън в дружески разговор

Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април всяка година.

Денят на шегата не е официален празник, но си е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който хората се шегуват и си разказват забавни небивалици -  на своите приятели, на семейството, учителите, съседите и колегите.

Съществуват различни версии за произхода на деня на шегата.

Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи XIV и смяната на Юлианския календар с Грегорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година. Тогава английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по "изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Ние, българите, също можем да претендираме, че сме измислили този празник. Още повече, че Габрово е всеизвестната столицата на хумора. Любопитен факт е, че именно на тази дата "визитната картичка" на града - Домът на хумора и сатирата, отваря врати през 1972 година.

Автор на девиза на Музея - “Светът е оцелял, защото се е смял”, е Радой Ралин.

Музеят посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха:


  • известния с хитрините си герой от българския фолклор Хитър Петър;

  • най-великия комик на всички времена Чарли Чаплин;

  • неразделните Дон кихот и Санчо Панса;

  • огромен слънчев часовник-кабарче;

  • странната Вавилонска кула от метални отпадъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във