Банкеръ Weekly

Свят

Афганистан освобождава 1500 затворници талибани

Афганистанският президент Ашраф Гани подписа указ за освобождаването на 1500 талибани от затворите като знак на добра воля, целящ започването на преговори с талибанското движение. Засега няма официална реакция от талибаните, но според подписаното споразумение между техни представители и Вашингтон, преди началото на преговорите с правителството в Кабул, на свобода да излязат до 5000 затворници.

Молла Нооруддин Тураби, началник на талибанската Комисия по въпросите на затворниците, е изпратил писмо до затворниците, техните семейства и местните лидери, в което обещава да не бъдат започвани преговори, докато не бъдат освободени всички.

В президентския указ се казва, че първите 1500 затворници ще бъдат подбрани въз основа на критерии като възраст, здравословно състояние и каква част от присъдата си са излежали. Освен това, те ще трябва да дадат писмени гаранции, че няма да се върнат към бойните действия. Останалите 3500 затворници ще бъдат освобождавани на етапи, но след започването на преговорите между правителството в Кабул и талибаните. Ако талибаните намалят напрежението по фронтовата линия, на всеки две седмици ще бъдат освобождавани по 500 души.

По-рано Държавният департамент на САЩ направи изявление, че равнището на насилието е "неприемливо". Талибаните са спрели нападенията срещу силите на водената от САЩ коалиция, но насилието в афганистанските провинции остава прекалено високо. Освен това "президентската криза" е попречила на създаването на национален преговорен екип и започването на преговорите с талибаните, които трябваше да започнат във вторник в Осло, се отбелязва в изявлението.

Въпреки политическият хаос в Кабул и насилието в провинциите, Вашингтон започна да изтегля войските си в съответствие със споразумението с талибаните, подписано на 29 февруари. Което, колкото и да е силен скептицизмът, може да удари "едно рамо" на преговорния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във