Банкеръ Daily

Свят

Холандия или Нидерландия?

Чували сме да се говори за Холандия и за Нидерландия, като за една страна, но каква е разликата между двете? Никаква. По-популярното име на държавата е Холандия, но всъщност правилното е Нидерландия, което е името на 12-те холандски провинции в Европа и на още три острова в Карибско море - Аруба, Кюрасао и Саба.

През октомври правителството на Нидерландия обяви решението си се откаже от името Холандия, което се асоциира от туристите основно с наркотици и амстердамския "квартал на червените фенери". Новият образ ще се изгражда около името Нидерландия. Според изчисленията процедурите около смяната на името на страната ще струва на бюджета на кралството около 200 хиляди евро.

Използването на името "Холандия" за цялата страна е неточно, тъй като в държавата всъщност има две провинции - Северна Холандия и Южна Холандия, заемащи под 18% от територията на страната, но не представляват цялата й територия. Това пък дава основание на мнозинството жители на страната, особено от южните провинции Лимбург и Северен Брабант, да са против използването на названието "Холандия" за цялата страна.

Кралство Нидерландия (на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden или просто Nederland), наричана по-често Холандия, е малка държава в Северозападна Европа (само 41 526 кв. км). В България под името Холандия обикновено се разбира европейската част на страната, която граничи на север и запад със Северно море, с Белгия на юг и с Германия на изток. Тя е конституционна монархия.

Нидерландия е една от най-гъсто населените (с повече от 400 души/кв. км) и с най-ниска надморска височина страни в света и е известна с дигите си, вятърните мелници, дървените обувки, лалетата и толерантност в обществото.

Както е записано в конституцията, официалната столица (hoofdstad) на Нидерландия е Амстердам, а Хага (Den Haag или 's-Gravenhage) е административната столица, където се намират правителството (regeringszetel), дворецът на монарха (residentie), както и повечето чужди посолства.

След войната нидерландската икономика отново просперира като член на икономическия съюз Бенелюкс, включващ три съседни държави: Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Забележителна черта на Нидерландия е нейната равнинност. Около половината от територията е на по-малко от 1 м над морското равнище, а големи части са всъщност под морското равнище.  Най-високата част - Валсерберг (Vaalserberg), намираща се в най-южната точка на страната, е висока едва 321 метра. Много ниски области са предпазени от диги и морски стени. Части от Нидерландия, например почти цялата провинция Флеволанд, са пресушени от морето и са под морското равнище - тези области се наричат полдери.

Има два официални езика в страната - нидерландски и фризийски, и двата от групата на германските езици. Фризийският е регионален език за северната провинция Фризия и е много близък до английския. Освен нидерландски и фризийски, на север и на юг се говорят няколко диалекта, които не са официално признати.

Английският език е вторият език в страната - изучава се от ранните класове в училищата. Почти всеки говори английски свободно, особено хората, предлагащи туристически услуги (шофьорите на таксита може и да не са така добре)

Основни религии са католицизмът и протестантството (общо 95.8% от населението). Частта от страната, намираща се на юг от трите реки - Рейн, Ваал и Маас, е (или е била) основно католическа, а северната част - протестантска (предимно от Нидерландската реформирана църква).

Нидерландците са най-високия народ в света. Средната височина на мъжете е 1.83 м, а на жените - 1.72 метра.

Всички такси и проценти за обслужване в страната трябва да са включени в публикуваните цени на хотели, заведения и тур операторски компании. Дори такситата включват стандартна 15% такса за услугата. За да бъдете абсолютно сигурни, че е така търсете думите "inclusief BTW en service", или попитайте сервитьора.
В кафенето можете да оставите дребни на масата - от 1 до 2 евро на човек. За да възнаградите добро обслужване - 5 евро на човек или 10% от сметката, е достатъчно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във