Банкеръ Daily

Свят

Настъпи астрономическата зима

В северното полукълбо попадат континентите Европа, Азия (без Индонезия), Северна Америка, малка част от Южна Америка и 2/3 от Африка.

Астрономическата зима настъпи в 06.19 часа тази нощ. 

На днешния ден в Северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене  - най-краткият ден на годината и най-дългата нощ, и е началото на астрономическата зима, а в Южното полукълбо настъпва лятното слънцестоене.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

От 22 декември денят започва да расте.

Студеният зимен сезон завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното полукълбо.

Северното полукълбо се намира на север  от екватора, т.е. тази част, която се намира между екватора и Северния полюс.

Лятото продължава от юни до август, а зимата - от декември до февруари. Поради Кориолисовата сила зоните с ниско налягане и ураганите се въртят в посока, обратна на часовниковата стрелка, т.е. наляво.

В северното полукълбо попадат континентите Европа, Азия (без Индонезия), Северна Америка,  малка част от Южна Америка и 2/3 от Африка. Тук се намират Северният ледовит океан, северните части на Атлантическия, Тихия и Индийския океан.

В северното полукълбо живеят около 90% от жителите на планетата.

В северното полукълбо се наблюдават всички климатични пояси: екваториален, тропичен, умерен, полярен, както и местни пустинни области.

Facebook logo
Бъдете с нас и във