Банкеръ Daily

Свят

Отава - прелестната и чиста столица на Канада

На днешния ден през 1865 г. Отава става столица на Канада, най-голямата държава в Северна Америка. Това става възможно след като на 31 декември през 1857 г. кралица Виктория избира и посочва този град за столица на отвъдморската колония. Канада се простира от Атлантическия океан на изток до Тихия на запад и до Северния ледовит на север. Тя е втората по големина страна в света, а нейната обща граница със Съединените щати на юг и северозапад е най-дългата в света.

Отава (на английски Ottawa) е четвъртият по големина град в страната. Намира се в източната част на най-населената провинция Онтарио, на едноименната река (на френски: Rivière des Outaouais; на английски: Ottawa River). Населението на самия град е 883 391 човека, а цялата столична община има 1 236 324 жители (по данни от 2011 г.).

Градът е основан през 1826 година с името Байтаун (Bytown), на името на подполковник Джон Бай, под чиито заповеди се строял канала Ридо, който преминава през града, а впоследствие през 1855-а приема сегашното си наименование Отава. В следващите години той се превръща в технологичен и политически център на Канада. Първоначалните граници на града са разширяват постепенно чрез включването на нови райони. През 2001 година територията на града нараства значително чрез обединяването на нови градове.

Името "Отава" произлиза от думата "adawe" и означава "търгуване". Първоначално в града се заселват ирландци и французи и Отава става мултинационален град с разнообразно население.

Любовта на жителите към града си и грижовното отношение към всичко в него дава основание на "Мърсър" (консултантска фирма) да постави Отава на второ място по качество на живот в Америка и на 14-то място в света. Също така градът е класиран като вторият най-чист град в Канада и на 3-то място в света.

Освен това през 2012 година Отава беше класирана за трета поредна година като най-добрия град за живеене от "Мънисенс" (списание).
Отава е родно място на някои от най-известните канадци. Пол Анка (роден през 1941 г.) - певец, текстописец, композитор от 1955 г. до наши дни в стиловете поп, джаз, рок.

Маргарет Атууд Елинор (родена на 18 ноември 1939 г.) е канадска поетеса, писателка, литературен критик, есеист, известна със своя национализъм и феминизъм. Тя е била в списъка за английската награда "Букър" пет пъти и я е печелила два пъти.

Тук е роден космонавтът Стивън Маклейн (1954 г.). Той става първият канадски астронавт, който работи с роботизираната ръка "Canadarm2". Маклейн прави първата си космическа разходка, от около седем часа, за да активира неразтворени слънчеви панели и става вторият канадец, след Кристофър Хадфийлд, излязъл в открития Космос.

Певицата Аланис Морисет (родена 1974 г.) Също е от Отава. Свири на пиано и композира песни още като дете, а през 1991 г. издава първия си албум Alanis ("Аланис"), като само в Канада са продадени 100 000 екземпляра.

В началото на 1996 г. Аланис Морисет е номинирана за награда "Грами". Скоро след това тя записва песента Ironic, която става нейният най-голям хит. През същата година печели няколко награди "Грами", включително за албум на годината и песен на годината. Jagged Little Pill е продаден в повече от 30 милиона копия и е един от най-успешните албуми в музиката изобщо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във