Банкеръ Daily

Свят

"Вечният град" - красотата на една римска ваканция

Колизеумът. Рим е една съкровищница от архитектурни бисери от различни епохи.

На днешния ден през 1870 г. Рим е обявен за столица на обединена Италия. Преди него столици са били Торино (от 1861 до 1865 г.) и Флоренция (1865-1870 г.).

Днешната държава Италия е създадена едва на 17 март 1861 г., когато съществуващите дотогава държави на Апенинския полуостров и Двете Сицилии са обединени от крал Виктор Емануил II от Савойската династия, дотогава крал на Пиемонт и Сардиния. Архитекти на обединението на Италия са граф Камило Бенсо ди Кавур, първият министър-председател на Кралство Италия, и революционерът Джузепе Гарибалди. Рим и областта Лацио остават в продължение на още десет години под властта на папата - до 20 септември 1870 г., когато са присъединени към Италия. С това италианското обединение е почти окончателно завършено. Понастоящем Ватиканът (както и Сан Марино) е независима държава, анклав в рамките на Рим.

Днес Рим (на италиански и латински: Roma, Ро̀ма) е столица на Италия и област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене (на коляното на Ботуша). Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация. Ватиканът, анклав в Рим, е суверенна държава и седалище на Римската католическа църква и папата.

Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите в Европа с население от 3.8 млн. жители. Предградията му достигат до Тиренско море.

Според преданието град Рим е основан на днешния ден през 753 г. пр.н.е. от братята Ромул и Рем, синове на бог Марс и жрицата-весталка Рея Силвия. Изоставени от майка си, братята са отгледани от вълчица. По тази причина на монети от ранния републикански период (509-106 г. пр.н.е.) могат да бъдат видени изображения на вълчицата като знак на римската община и държава. Така че вълчицата е най-старият засвидетелстван герб на Рим като град и държава.

Според традиционното вярване, записано като история от Плутарх и Тит Ливий, Ромул е бил първият цар на Рим. Той завзел властта след като убил Рем след свада относно това кой от двамата братя имал подкрепата на боговете да управлява града и да му даде име. Ромул и Рем са сред най-известните отгледани от животни деца в митологията.

Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република (съвременна Италия). Рим е известен още като "la Città Eterna" ("Вечният град"), "l' Urbe" (от латински "Превъзходен град") или "Градът на Седемте хълма".

Първоначалното селище на това място възниква на хълмовете срещу брода при Изола Тиберина, единственото естествено място за пресичане на реката в областта. То е изградено на Седемте хълма: Палатин, Авентин, Квиринал, Капитолий, Винимал, Есквилин и Целий. През съвременния град преминава и река Аниене, която се влива в Тибър северно от историческия център.

Макар че центърът на Рим е на около 24 км навътре в сушата, територията на града, обхващаща общо 1 285 кв. км, достига до бреговете на Тиренско море, където се намира югозападният район Остия. Едноименният град лежи югоизточно от устието на Тибър покрай Тиренско море. Името Ostia произлиза от латинската дума os ("устие") или от ostium ("вход"), при което се има предвид вливането на Тибър. В Остия се намират древният Остия Антика(Ostia Antica), пристанището на Рим през древността, и Lido di Ostia, най-посещаваният плаж на римляните.

Надморската височина на централната част на Рим варира от 13 м в основата на Пантеона до 139 м на възвишението Монте Марио. Рим има средиземноморски климат с хладни и влажни зими и топли и сухи лета. Средногодишната дневна температура е над 20° C, а средногодишната нощна температура е около 10° C. Снеговалежите са редки.

Мотото на града Рим е SPQR и се появява в герба, както и на много от сградите в града, обществените фонтани и покривни капаци на канализацията. SPQR е акроним от латинския израз Senstus Populusque Romanus ("Сенатът и народът на Рим"), отнасящ се до правителството на древната Римска република и използван като официален подпис на правителството. Поставял се е на римските монети, в края на документи, публикувани чрез надпис на камък или метал, в посвещението на паметници и обществени сгради, и е изписана на щитовете на римските легиони.

SPQR е мотото на град Рим и се появява в герба, както и на много от сградите в града, на обществените фонтани и на покривните капаци на канализацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във