Банкеръ Daily

Свят

Пръстови отпечатъци разкриват престъпници

Отпечатъци от пръсти и длан, правени от Уилям Джеймс Хершел, в периода 1859-1860 година.

На днешния ден през 1902 г. във Великобритания за първи път като доказателство за вина са използвани пръстови отпечатъци, снети от мястото на престъплението.

Всъщност Дания е първата страна в света, която използва пръстовите отпечатъци за установяване на самоличността на престъпници. Това се случва още на 18 април през същата година.

Но още през 1894 г. в Англия заедно с измерването на частите на човешкото тяло по метода на Бертийон била въведена и регистрацията на папиларните рисунки на пръстите на престъпниците. Този рисунък винаги остава един и същ, независимо от възрастовите и физическите промени в тялото през годините. Той е незаличим. Всички опити за неговото деформиране дават временен, краткотраен ефект. Поради тази причина отпечатъците на пръстите са по-сигурен начин за идентифициране на заподозрени.

След седем години методът се прилагал в почти цяла Европа.

Дактилоскопията е метод за идентификация (опознаване) на човека, само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа, обясняват експертите.

Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс Хершел, който в средата на XIX век е полицейски служител в Британска Индия.

Пръстовите ни отпечатъци на всеки човек са напълно уникални и неповторими. Те не се променят през целия ни живот. Има три основни типа пръстови отпечатъци: дъга, примка и спирала. Те варират като комбинации на различните пръсти. Например човек може да има дъговиден отпечатък на палеца и спираловиден на безименния. С помощта на софтуерa Genetic Test се определя кожния рисунък на всеки пръст и въз основа на това се генерира научно базиран отчет, съдържащ детайлна информация за способностите на тествания човек.

Facebook logo
Бъдете с нас и във