Банкеръ Daily

Свят

Новото правителство на Гърция положи клетва

Премиерът Мицотакис вкара нови лица в кабинета и използва кадри от частния и държавния сектор

Новото гръцко правителство, съставено от спечелилата парламентарните избори дясноцентристка партия "Нова демокрация", начело с Кириакос Мицотакис, положи клетва в президентския дворец в присъствието на президента Прокопис Павлопулос, съобщават световните агенции.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис положи клетва вчера вечерта, след като обяви състава на новия кабинет. В правителството влизат 50 човека - 18 министри, двама първи заместник-министри и 30 заместник-министри. За заместник на министър-председателя бе определен юристът Панайотис Пикраменос.
Новият външен министър на Гърция се казва Никос Дендиас, а на финансите - Христос Стайкурас.

В състава на кабинет има и пет жени. Две от тях са министри, а три са заместник-министри.
Правителството на Мицотакис има съвсем различен облик от досегашните. Той вкара нови лица и използва кадри от частния и държавния сектор, както и хора, които са успели в чужбина, както обеща преди изборите.
Половината от министрите никога не са се занимавали активно с политика.
"Нова демокрация" спечели предсрочните парламентарни избори в неделя, като си осигури 158 места в 300-членния парламент, и получи правото да състави самостоятелно правителство. Причината за този убедителен успех се корени в тежките икономически реформи, които трябваше да извърши правителството на Алексис Ципрас. Те повлияха дисциплиниращо на икономиката, но бяха изключително непопулярни сред гърците.

Президентският дворец в Атина е бивш кралски дворец, проектиран и построен около 1878 г. от Ернст Цилер. Той е обитаван от гръцкото кралско семейство от 1890 г.  до прибързаното заминаване на краля през 1967 година. След премахването на монархията, той се превръща в официална резиденция на президента на Гърция и днес все още се използва при посещение на важни чуждестранни гости. Смяната на караула пред президентския дворец е една интересна гледка за туристите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във