Банкеръ Daily

Свят

Руската Централна банка поиска лимитиране на паричните преводи към съседни страни

Банката на Русия поиска от властта да се въведат значителни ограничения върху прехвърлянето на парични средства чрез системите за парични преводи към крайни дестинации като Виетнам, Казахстан, Киргизстан и Китай, съобщава вестник "Ведомости".

Според публикацията, предстои да се въведат значителни ограничения върху валутните транзакции в сянка, извършвани от руски и от чужди граждани. Според вестника Централната банка е установила чести парични трансфери към чужбина без откриване на банкова сметка и без да е регистрирано юридическо лице. Тези съмнителни преводи се правят от банкови клонове, разположени най-вече в близост до крупни търговски обекти.

Според източника на вестника в РЦБ, по такъв начин служители на търговските обекти се разплащат за стоки, за които не е била подадена митническа декларация, избягвайки контрола върху обмяна на валута. Целта на тези действия, според Централната банка, може да бъде както избягването на данъчно облагане, така и незаконно трансфериране на средства в чужбина.

Приблизително 80% от трудовите мигранти от Казахстан работят на територията на Руската федерация, от където в централноазитаската държава постъпват около 90% от всички парични преводи. Киргизките трудови мигранти пък прехвърлят годишно повече от 2 млрд долара в своята бедна страна.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във