Банкеръ Weekly

Свят

Задължиха Мей да отложи Брексит

Джереми Корбин и Тереза Мей

Долната камара на британския парламент одобри законопроект, който задължава премиера Тереза Мей да поиска отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз с цел избягване на Брексит без споразумение.

Текстът бе прокаран в Камарата на общините само с един глас разлика - 313 "за" при 312 "против". Законопроектът, внесен от депутатката от лейбъристката опозиция Ивет Купър, отиде в Камарата на лордовете, която се очакваше да го приеме след редакционното приключване на броя. За да влезе в сила, той трябва да бъде официално утвърден и от кралица Елизабет Втора.

За да бъде отложен обаче Брексит, ще е необходимо и единодушното съгласие на останалите страни членки на Евросъюза. След трикратното отхвърляне на проектоспоразумението от страна на британския парламент и след провала на депутатите да съберат мнозинство за алтернативни варианти Брюксел ясно предупреди, че отлагане на Брексит след 12 април няма да има, освен ако не бъде постигнат съществен напредък. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред Европарламента, че ако Великобритания одобри споразумението до 12 април, съюзът трябва да приеме отсрочка до 22 май. Ако британските депутати не са се произнесли дотогава, никакво кратко удължаване няма да бъде възможно.

За да излезе от задънената улица, Тереза Мей започна разговори с Джереми Корбин, лидера на главната опозиционна сила - Лейбъристката партия. На 2 април тя съобщи, че ще иска ново кратко отлагане на Брексит след 12 април, за да работи с Корбин за прокарване на споразумението й с Брюксел. Първите разговори между двамата на 3 април са били конструктивни, въпреки че Корбин не е постигнал споразумение с Мей за провеждане на нов референдум за Брексит, съобщи говорител на британския премиер. Очакваше се преговорите да продължат.

Представителят на Европарламента за Брексит Ги Верхофстат приветства решението на Мей да преговаря с опозиционния лидер за преодоляване на безизходицата, защото "е по-добре късно, отколкото никога". (Верхофстат отдавна препоръчва междупартийно сътрудничество в Камарата на общините като най-добрия, ако не и единствен начин Великобритания да намери изход от кризата). Същевременно той предупреди срещу опасностите от по-дълго отлагане на Брексит. При такъв развой Великобритания ще остане с единия крак във, а с другия извън общността. В случай че някой от "архитектите на бедствието Брексит" - Борис Джонсън или Майкъл Гоув - поеме премиерския пост на Острова, те ще могат да се разпореждат с бъдещето на ЕС, а това ще е трагедия за съюза, изтъкна Верхофстат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във