Банкеръ Daily

Свят

Как замърсяването на въздуха влияе върху телата ни?

Стартира един от най-смелите опити на света да се справи със замърсяването на въздуха. От следващия понеделник хиляди шофьори ще трябва да плащат нова такса за влизане в централен Лондон, предаде Би Би Си.

Целта е да се облекчи трафика на най-мръсните превозни средства с цел намаляване на болестите и преждевременната смърт, причинени от замърсяване на въздуха в градовете.

Инициативата идва, когато учените твърдят, че въздействието на замърсяването на въздуха е по-сериозно, отколкото се е смятало досега.

Кметът на Лондон Садик Хан заяви пред Би Би Си, че заплахата от замърсяване на въздуха, която е най-вече невидима за невъоръжено око, е "извънредна ситуация за общественото здраве". Той добави: "Едно от нещата, които ме притесняват, е, че тъй като не можем да видим частиците, азотен диоксид, не го възприемаме заплахата сериозно."

През последните няколко десетилетия изследванията разкриха как газове като азотен диоксид и малки частици, известни като ПМ, могат да достигнат дълбоко в тялото с опасност от трайно увреждане.

Най-очевидните ефекти са върху дишането ни - всеки, страдащ от астма, е по-вероятно да бъде изложен на риск, защото мръсният въздух може да предизвика хронични проблеми и също да предизвика пристъп. За по-ясни доказателства 300 деца в столицата участват в уникални изследвания.

Децата носят раница за мониторинг на въздуха, специално построена от компанията ''Дайсън'' и снабдена с инструменти за измерване на азотния диоксид и най-малките частици, наречена PM2.5.

Проучванията показват, че децата, които растат в силно замърсени улици, имат по-малък капацитет на белите дробове от тези в по-чистите райони - средно с 5% според проучване в Лондон - ограничение, което не може да се промени.

Замърсяването на въздуха може да изостри и други респираторни състояния, включително емфизем и хроничен бронхит, също така се смята, че ракът на белите дробове също има връзка със замърсяването на въздуха.

Д-р Бен Барет от King's College London, който ръководи изследването с раниците, казва, че децата, родени в по-замърсена среда, са изправени пред по-големи предизвикателства в живота. "Не е задължително да има определена болест, която да развият, но тялото им е по-малко способно да се справи с предизвикателствата."

Друг начин на увреждане се открива, когато най-малките частици намерят пътя си към алвеолите, откъдето кислородът се пренася в кръвния поток. Установено е, че частиците PM2.5 са достатъчно малки, за да направят този преход, влизайки в сърдечно-съдовата система и циркулиращи в цялото тяло. Рисковете от това включват възможността за блокиране на артериите, увеличаване на опасността от инсулт, както и сърдечно-съдови заболявания и инфаркти. Освен това има доказателства, че частиците могат да достигнат до мозъка, така че изследователите изучават потенциалните ефекти върху състояния като деменция.

Голямо китайско проучване миналата година предложи връзка между замърсяването и пониженото когнитивно здраве, докато британско проучване, публикувано миналата седмица, предполага връзка с психотичните епизоди при тийнейджърите.

Според проф. Джонатан Григ от Университета "Куин Мери" в Лондон, водеща фигура в изследването на ефектите от замърсяването на въздуха върху децата, доказателствата за широкообхватни въздействия нарастват. "Ние сме напълно сигурни, че замърсяването на въздуха е свързано с респираторни заболявания като астма и сърдечно-съдови заболявания със сърдечни пристъпи и инсулти, а след пет години ще бъдем по-сигурни за други състояния като деменция и затлъстяване."

Една нова област на изследване е търсенето на обяснение защо бебетата в най-замърсените райони се раждат по-преждевременно и с по-ниско тегло в сравнение с тези, родени другаде. Малко проучване, което все още е в ход, изследва плацентите и е открило черни точки, които изглеждат подобни на замърсяващи частици, забелязани в белодробните клетки.

Един от изследователите, участващи в проучването констатира, че се очаква плацентата да осигури стерилна среда, така че наличието на черните точки е било изненада.

"Ние знаем как изглеждат замърсяващите частици, когато са в клетките другаде в тялото, особено в белите дробове, а черните частици, които виждаме в плацентата, са много сходни с формата и цвета си с тях, което ни кара да мислим, че може да са замърсяващи частици. "

Тяхното присъствие не се свързва с преждевременното раждане или с по-ниско тегло при раждане, но предлага възможен механизъм.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във