Банкеръ Daily

Свят

Си Дзинпин: Само социализмът може да спаси Китай

От поемането на властта в Китай преди повече от шест години, китайския президент Си Дзинпин засили усилията си за гарантиране на пълна лоялност и дисциплина на партията, включително за решителна борба срещу корупцията, като предупреди, че е заложено самото оцеляване на партията. Тази година, която е белязана от поредица от чувствителни годишнини, включително три десетилетия след кървавите репресии срещу продемократичните демонстранти в и около площад "Тянанмън", се наблюдава по-нататъшно повишаване на призивите за лоялност на партията, съобщи Ройтерс.

В понеделник водещото партийно теоретично списание ''Куиши'' (''Търсене на истината“) публикува за първи път дълги откъси от речта, която президентът Си произнесе в началото на 2013 г., след като стана партиен лидер, предупреждавайки за опасностите, пред които е изправена страната.

Цитирайки Маркс и Енгелс, Си каза, че социализмът неизбежно ще победи капитализма, но че това ще бъде дълъг исторически процес. 

Китай трябва "да оцени напълно обективната реалност на дългосрочното предимство на западните развити страни в икономическата, научната и военната сфера и да се подготви добросъвестно за всички аспекти на дългосрочното сътрудничество и борба между двете социални системи", отбелязва китайският президент.

Той добавя, че партията също е трябвало да "се сблъска с реалността, че някои хора сравняват добрите качества на западните развити държави с недостатъците на социалистическото развитие на страната ни и предлагат критики към нея". 

''Докато партията е извършила "големи грешки" като Културната революция, по време на която децата се обръщат срещу родителите и учениците срещу учителите след обявяването на Класовата война на Мао Цзедун, историята на партията "общо казано е славна", посочва Си Дзинпин.

Според него тези, които критикуват революцията, довела комунистическата партия до властта през 1949 г., просто се опитват да подтикнат свалянето на партията.

'Но Китай трябва да се придържа към своите забележителни икономически реформи, започнали през 1978 г., без които партията би могла да падне.'', посочва той.

Той допуска, че социалистите в Китай може дори да са изправени пред сериозна криза, като смъртта на партията и смъртта на страната, каквато се е случило на Съветския съюз и източноевропейските страни.

"И историята, и реалността ни казват, че само социализмът може да спаси Китай. Единствено социализмът с китайските характеристики може да развие Китай. Това е заключението на историята и избора на хората", отбелязва още Си Дзинпин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във