Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Русия се разбраха за Сирия

САЩ и Русия "постигнаха яснота" по пътя към ново прекратяване на огъня в Сирия, но техническите подробности трябва да бъдат доуточнени Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след 12-часов маратон от разговори с руския си колега Сергей Лавров в Женева. Руският първи дипломат също заяви, че е отбелязан значителен напредък, но някои договорености е необходимо да бъдат финализирани. За целта, експерти и от двете страни ще продължат разговорите в Женева и през следващите дни. 

Двамата дипломати са обсъдили и успешното извеждане на въоръжените групировки от обсаденото предградие на Дамаск Дарая. Сергей Лавров изрази надежда, че подобни операции ще бъдат проведени скоро и в други райони на Сирия:

"Това е пример, който, според мен, ще бъде показателен, тъй като получихме съобщение, че още един район в Сирия има интерес там да бъде организирана подобна операция при посредничеството на Руската федерация", посочи Лавров. Той допълни, че Москва е удовлетворена и от това, че е получила от американска страна списъка на групировките, които се присъединиха към примирието в Сирия чрез водената от САЩ коалиция. 

"Постигнахме пълно съгласие по техническите въпроси, които се фокусират основно върху това да осигурим прекратяване на огъня и хуманитарна помощ , както и да уговорим различните страни в конфликта да преговарят, така че имаме сериозни разговори за това как да сложим край на тази война", заяви от своя страна Джон Кери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във