Банкеръ Weekly

Свят

Десетте приоритета на Юнкер

Молещият се Юнкер

Две седмици преди Европейският парламент да гласува внесения вот на недоверие на Европейската комисия нейният председател Жан-Клод Юнкер поискал по-тясно сътрудничество между институциите в Европейския съюз и определил десет приоритета в работата си през 2015-а. Те са изложени в писма от четири страници (копия от които видели сътрудници на "Юроактив"), които Юнкер и неговият първи заместник Франс Тимерманс изпратили до председателя на парламента Мартин Шулц и до премиера на Италия Матео Ренци, чиято страна пое през юли ротационното председателство на ЕС. Сегашният председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и неговият наследник Доналд Туск, който ще встъпи в длъжност на 1 декември, не били сред получателите на документа, твърдят запознати.

Според правилата на блока Еврокомисията трябва да реши какви точно шестмесечни и годишни програми да се изпълняват. Юнкер обаче иска да сподели с депутатите и със Съвета на ЕС първоначалните си идеи за най-важните задачи догодина преди те да бъдат приети в края на 2014-а. Тезата му е, че сътрудничеството между институциите може да изпрати мощно послание в момент, когато икономическата криза продължава да подяжда стопанствата, безработицата е "неприемливо висока", а случващото се в граничещите с общността съседи изисква категоричен отговор.

Тимерманс пък подчертава, че Брюксел само ще спечели от подобен диалог с другите институции.

Сред основните приоритети на Европейската комисия са създаването на свежи стимули за разкриване на нови работни места, за растеж и инвестиции; единен цифров пазар, включително и реформа на закона за защита на авторските права; далновидна дългосрочна програма за климатичните промени, която обхваща и подготовката на ЕС за участието му в конференцията в Париж през следващата година и мерки за засилване на енергийната сигурност. Отделено е внимание и на постигането на по-разумно и балансирано споразумение за свободна търговия със САЩ; за нова политика за миграцията и за по-централна роля на Евросъюза на глобалната сцена. Специален акцент е поставен върху изграждането на по-тесен и по-справедлив вътрешен пазар с по-силна индустриална база, като в този случай комисарите ще работят в няколко направления: окомплектоване на регулаторната рамка за сектора на финансовите услуги; предложения за управление на кризи и за закриване на небанкови финансови институции; изграждането на бъдещи общи капиталови пазари, разработването на окончателен режим на ДДС; мерки за борба с измамите и с неплащането на данъци. Европейската комисия ще работи също за създаването на по-обхватен и по-справедлив икономически и паричен съюз; за защита на фундаменталните права, основани на взаимните интереси и за ЕС на демократичните промени. 

Юнкер и Тимерманс са информирали Шулц и Ренци, че екипи на комисията ще са готови през следващите седмици да обменят мнения по горните въпроси. Във втората част на писмото Юнкер предлагал да се подпише ново споразумение между институциите преди края на годината "за по-добро законотворчество".

Активността на председателя на Еврокомисията със сигурност се е удвоила след скандала "Люкслийкс", в който се разкри как Люксембург е лишил партньорите си от Европа и САЩ от милиони долари неплатени данъци точно когато Юнкер е бил премиер и финансов министър на данъчния оазис. Възмутени евродепутати от парламентарната група на Европейската обединена левица и на Скандинавските зелени леви (GUE/NGL) пуснаха на 11 ноември подписка за искане на вот на недоверие на ЕК. Но не успяха да съберат необходимите за целта 76 гласа, защото отхвърлиха помощта на крайно десните. Седмица по-късно, на 19 ноември, алиансът на евроскептиците, включително Партията на независимостта на Великобритания, на Френския национален фронт и на италианското "Движение пет звезди", повториха "упражнението" и прескочиха прага от 10% от общо 751 депутати.

Така че шоу с гласуването на недоверие ще има през идната седмица, въпреки че то със сигурност ще приключи с неуспех. Просто защото няма да бъде събрано необходимото квалифицирано мнозинство от две трети за свалянето на Европейската комисия от власт, което би било прецедент в историята на съществуването й. Законодателите на основните политически сили в парламента вече се опитаха да оневинят Юнкер, а лидерите на 22 страни с насърчаващи бизнеса данъчни режими едва ли ще искат да се лишат от тях в името на съмнителните принципи на търсещите по-голямо влияние евроскептици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във