Банкеръ Daily

В кризата

30% от германските фирми могат да оцелеят максимум 3 месеца

Проучване на водещия германски институт Ифо (Ifo) показва, че близо една трета (29,2 процента) от компаниите в Германия ще оцелеят най-много три месеца, ако ограниченията, свързани с коронавируса, останат в сила за по-дълъг период от време, съобщи Ройтерс.

Данните на института показват, че малко над половината (52,7 процента) от анкетираните дружества са на мнение, че при сегашното положение ще оцелеят максимум шест месеца.

"Това са тревожни цифри, които сочат вълна от фалити в бъдеще", предупреди Клаус Волрабе, икономист в института.

Очаква се икономиката на Германия да се свие с 6,6% през 2020 г. на годишна база заради пандемията. Най-голямата европейска икономика ще отчете спад от 1,9 на сто през първите три месеца на 2020 г.

Прогнозите са икономиката на Германия да се върне на нивото преди кризата в края на 2021 г. Анализатори отбелязват обаче, че тези прогнози се основават на предположения, които много лесно могат да се променят през следващите дни и седмици заради развитието около пандемията от коронавирус.

Коронавирусът замрази икономиката на Германия. За да я спаси от кризата, правителството отпуска гигантска сума от 750 млрд. евро.

Една от мерките предвижда държавата да поеме доплащането за онези работници, които са минали на съкратено работно време или просто нямат какво да правят, понеже работодателят им не може да произвежда. 400 милиарда евро са предвидени за гаранции за фирми, които може изпаднат в неплатежоспособност. Други 100 милиарда държавата възнамерява да инвестира пряко в частни фирми и така да стане съсобственик. След края на кризата това дялово участие отново ще бъде приватизирано. Още 100 милиарда евро са предвидени за извънредни кредитни програми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във