Банкеръ Daily

Свят

255 млн. души в ЕС са ваксинирани

Искам да благодаря на многото хора, които направиха това велико постижение възможно, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър. 

70% от възрастните хора в страните-членки на Европейския съюз  са напълно ваксинирани срещу COVID-19, което означава, че блокът е постигнал целта, която Брюксел си постави в началото на годината. Най-малко 255 милиона души са получили  две дози ваксини на Пфйзер/Бионтех, Модерна, АстраЗенека или Джонсън и Джонсън. 

"Искам да благодаря на многото хора, които направиха това велико постижение възможно“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър. 

Процесите на ваксинация обаче не вървят равномерно. Някои държави надхвърлят целта от 70%, докато други в по-бедния източен регион на блока изостават, съобщи Ройтерс. 

Малта е ваксинирала напълно над 90% от възрастното си население.  Ирландия и Португалия също са имунизирали над 80% от възрастното си население, а Франция над 70%.

България е ваксинирала изцяло само една пета от възрастните си граждани, а Румъния – около 30%. Хърватия, Латвия, Словения и Словакия са имунизирали около половината от тези на възраст над 18 години.

На фона на предложения за по-строги мерки и предупреждения за наближаваща COVID вълна с по-заразния „Делта“ вариант, България се оказва на първо място в ЕС в поредна черна класация – по починали с коронавирус на милион жители в рамките на 7 дни. Това показват данните от портала worldometers.info.

На един милион души население у нас през изминалата седмица се падат 37 починали с COVID-19. Това е скок с 95% спрямо измереното за предходния период и е едно от най-резките влошавания в рамките на ЕС. Повече починали с коронавирус на 1 млн. души в Европа има само в Северна Македония, Черна гора и Русия.

Новите случаи у нас също растат сериозно на седмична база – с 28%. Най-сериозно от тази гледна точка е положението в Сан Марино, Унгария и Норвегия, където ръстът е близо двоен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във