Банкеръ Daily

Свят

24-часова общонационална стачка блокира обществения транспорт в Гърция

На 10 юни в Гърция е обявена общонационална стачка, чиито мотиви са насочени срещу предлаганите промени в трудовото законодателство, касаещи 8-часовия работен ден, колективното трудово договаряне и други, съобщиха от Министерството на външните работи. Планирано е провеждането на митинги в градовете Атина, Солун и Ираклион, Крит. Няма да се движат метрото, железопътният транспорт, тролеите и трамваите. Автобусите от градския транспорт ще се работят в интервала от 9:00 часа до 21:00 часа.

По информация от Генералното консулство на  България в Солун, във връзка с планирано участие в стачните действия на Общогръцката федерация на железопътните работници и на Синдиката на заетите в ЖП транспорта, компанията оператор на гръцките железници – ТРЕЙНОСЕ е отменила изпълнението на всички маршрути по разписание за 10 юни. Компанията е въвела и частични промени в разписанията на влаковете в дните преди (9 юни) и след (11 юни) стачката, както следва:
-    За 9 юни се отменя движението на влакове с номера 2534 и 2539 по линията „Атина – Халкида – Атина“ и 3632 по линията „Солун - Серес“;
-    За 11 юни се отменя движението на влак с номер 3631 по линията „Серес - Солун“.

Пътниците, които вече са закупили билети за отменените влакове, ще могат да получат компенсация в брой или под формата на нов билет от офисите на ТРЕЙНОСЕ. За допълнителна информация, свързана с ЖП транспорта, гражданите могат да се обаждат на телефон +30 14511 или да посетят интернет страницата „www.trainose.gr“.
В стачката ще вземат участие и Федерацията на гръцките пристанищни служители (ΟΜΥΛΕ) и Съюзът на пристанищните работници на пристанище „Пиреа“ (ΟΛΠ), като в тази връзка се очакват сериозни нарушения на морските транспортни комуникации. Стачката на тези служители започва в 00:01 часа на 10 юни и продължава до 24:00 часа.

Българските граждани, ако им предстои неотложно пътуване с автобусен, железопътен или морски транспорт в Гърция на 10 юни 2021 г., да влязат в контакт с компанията-превозвач и да установят дали има промени в разписанията, породени от предстоящата общонационална стачка, препоръчват от външното министерство. В деня на стачката да избягват местата на провеждани митинги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във