Банкеръ Daily

Свят

2021: Годината на супермилиардерите

Джеф Безос (в ляво) и Илон Мъск

За най-богатите хора на планетата 2021-а е година на несметни печалби, екстремни загуби и безпрецедентен контрол, пише агенция "Блумбърг".

Тя със сигурност беше особено благосклонна към мултимилиардерите. Растящите котировки на фондовите борси и на цените на всички активи - от именията до криптосектора и до суровините - увеличиха общия размер на персоналните авоари на най-заможните 500 жители на земята с над 1 трлн. щ. долара, въпреки че пандемията от COVID-19 не отслабва за втора поредна година. 

Тези печалби означават, че в момента има рекордни 10 лични състояния от по над 100 млрд. долара всяко и повече от 200 други от 10 млрд. долара нагоре. Богатството на Илон Мъск набъбна до равнища, достигани единствено от Джон Рокфелер. Същевременно обаче Бил Хуанг загуби за дни 20 млрд. долара след колапса на фамилния му офис Archegos Capital Management под натиска на планина от направени с кредити губещи пазарни залози. Бил Гейтс - навремето най-богатият човек на планетата - пъ се разведе след  разкритията около познанството му с педофила Джефри Епстийн и бе принуден да дели активите си с бившата си съпруга.

Комбинираните нетни лични активи, които следи индексът на милиардерите на "Блумбърг", вече надхвърлят 8.4 трлн. щ. долара, което е повече от БВП на която и да било държава с изключение на САЩ и Китай.

В челната десетка на богаташите с по над 100 млрд. долара са Илон Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно, Бил Гейтс, Лари Пейдж, Марк Зукърбърг, Сергей Брин, Стийв Балмър, Уорън Бъфет и Лари Елисън.

Огромните богатства, натрупани от 0.001% от жителите на планетата, показват как неравномерното възстановяване от икономическия шок от коронавируса задъбочава все по-вече неравенството. Докато най-заможните се облагодетелстват от щедрите пазари и от стимулиращата фискална политика, пандемията тласна 150 млн. души в изключителна бедност, по оценка на Световната банка - брой, който ще продължи да расте успоредно с инфлацията.

Под натиска на обществеността и на опразнените хазни законодателите от Вашингтон до Москва пък нажежават реториката срещу свръх-влиятелните и заплашват да качат данъците и да затворят законодателните вратички за укриване на налози.

През октомври 2021-а председателят на щатската сенатска комисия по финанси Рон Уайдън направи предложение за допълнително облагане на десетцифрени лични състояния. 

Милиардерският данък бързо спечели недоволството на субекти като Мъск и изчезна от хоризонта за дни. Пресъхна и по-ранното предложение на Джо Байдън да се повиши данък наследство и да се удвоят тарифите за капиталовите печалби - основен източник на доход за много милиардери. В близко бъдеще по-високи налози за каквито и да било богаташки активи не се очакват.

Съвсем различна е историята в Китай, където националният финансов елит загуби 61 млрд. доара и преживя най-кошмарната година откакто през 2012-а агенция "Блумбърг" започна да следи завоарите на аможните. Това се случи след като Пекин атакува технологичните гиганти и обяви "обществен просперитет". "Алибаба груп холдинг" на Джак Ма изчезна от публичната сцена. Магнатите от сектора на недвижимите имоти пък загубиха 35 млрд. долара след като регулаторите въведоха ограничения на ползваните кредити. Най-тежко пострада собственикът на китайския имотен лидер "Чайна Евъргранд груп" - Хюй Ка Ян. Личното състояние на навремето втория по богатство човек в Китай се стопи със 17 млрд. долара след краха на империята му под планината от дългове. Пекин пък настоя Ка Ян да използва лични средства, включително и луксозната си мегаяхта, за да се разплати с инвеститорите. 

Сред най-богатите източници на новите печалби през миналата година са доста спорните цифрови активи, акциите на новорегистрирани на борсата технологични фирми и дружествата със специално предназначение за поглъщания (SPACs).

В края на 2021-а 42 имена направиха дебют в милиардерския индекс на "Блумбърг" благодрение основно на първоначални публични емисии. Именно те повишиха "хартиеното" богатство на основателите на платформата за търговия на криптоактиви Coinbase и на бразилската фирма за финансови технологии Давид Велеш.

Бившият президент на САЩ - Доналд Тръмп, който напусна властта доста по-беден отколкото преди да влезе в Белия дом, може да спечели милиарди долари, ако успее да приключи успешно сливането на новосъздадената си медийна компания с фирма за частен капитал. 

Най-богатите американски милиардери са продали акции за 43 млрд. долара до началото на декември 2021-а срещу книжа за 20 млрд. долара за цялата 2020-а.

Личните състояния се прекроиха и по други начини. В резултат на развода на Бил и Мелинда Гейтс съоснователят на "Майкрософт" прехвърли активи на вече бившата си съпруга като й осигури собствено - 194-о място в милиардерския индекс на "Блумбърг". Джеф Безос пък се посвети на благотворителност за каузи за опазване на околната среда след като се оттегли от поста главен изпълнителен директор на "Амазон". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във