Банкеръ Daily

Свят

200 000 мигранти са готови да тръгнат от Либия за Италия

Около 235 000 мигранти в Либия са готови всеки момент да заминат за Италия при първа възможност, предупреди специалният пратеник на ООН за северноафриканската държава Мартин Коблер, цитиран от Франс прес.

В интервю за днешния брой на вестник "Стампа" Коблер подчертава, че най-важният въпрос в Либия сега е укрепването на сигурността. Ако в Либия има силна и единна армия, а не разделена, тогава ще бъде сложен край на опасностите от тероризма и трафика на хора, се аргументира германският дипломат.

128 397 мигранти са достигнали Италия от началото на годината по данни на италианското министерство на вътрешните работи от сряда - с 5,15 процента повече спрямо същия период на миналата година.

Международната общност е обезпокоена от риска от гражданска война в Либия между силите на международно признатото правителство на националното единство, базирано в Триполи и подкрепяно от ООН, и тези на паралелния кабинет на изток. Втората фракция, оглавявана от генерал Халифа Хафтар, завладя през последните дни важни петролни терминали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във