Банкеръ Daily

Свят

20 страни от ЕС ползват цифрови сертификати на публични места

Европейската комисия прие днес доклад за цифровия COVID сертификат и въвеждането му в целия ЕС.

В доклада се посочва, че сертификатът на ЕС е съществен елемент от отговора на Европа на пандемията от COVID-19, като са генерирани над 591 милиона сертификата.

"Сертификатът, който обхваща ваксинацията, направеното изследване за и преболедуването на COVID-19, улеснява безопасното пътуване на гражданите, като също така е от ключово значение за подпомагането на тежко засегнатия туристически сектор в Европа. Цифровият COVID сертификат на ЕС има успех по света: той установи световен стандарт и понастоящем е единствената система, която вече се прилага на международно равнище. 43 държави от четири континента вече са свързани към системата, а през следващите седмици и месеци ще ги последват и други", казват от ЕК.

Държавите-членки на ЕС, са издали над 591 милиона цифрови COVID сертификата. 43 държави вече са свързани към системата: 27 държави членки на ЕС, 3 държави от Европейското икономическо пространство (ЕИП), Швейцария и 12 други държави и територии. С Комисията са се свързали общо 60 трети държави, които проявяват интерес да се присъединят към системата на ЕС. Освен с вече свързаните, понастоящем се провеждат технически обсъждания с 28 от тези държави.

Секторът на въздушния транспорт извлече значителни ползи от цифровия COVID сертификат, който започна да се прилага точно навреме за пиковия период на пътуване през лятото. Международният съвет на летищата (ACI Europe) докладва, че през юли 2021 г. общият пътникопоток се е увеличил повече от два пъти в сравнение с юли 2020 г. ACI Europe отдава тази промяна на въвеждането на цифровия COVID сертификат, наред с облекчаването на ограниченията за пътуване.

Според проучване „Евробарометър“ на Европейския парламент около две трети (65 %) от респондентите са съгласни, че цифровият COVID сертификат на ЕС е най-безопасният начин за свободно пътуване в Европа по време на пандемията от COVID-19.

20 държави-членки на ЕС използват цифровия COVID сертификат и за вътрешни цели, например за достъп до големи прояви и ресторанти, киносалони и музеи, чрез допълнително национално правно основание, отчитат от Еврокомисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във