Банкеръ Daily

Свят

20% от доставките на боксит за пазара на алуминий са от Гвинея

Бокситът е основна алуминиева руда – червенокафявият цвят се дължи на присъствието на минерали на желязото.

Взелите властта в резултат на преврат военни в Гвинея са отменили по-рано въведения комендантски час в миннодобивните райони на африканската страна. Това е съобщил гвинейският новинарски портал Guinee7 като  цитира  лидера на метежниците полковник Мамади Думбуя.

Решението е обявено преди началото на съвещание в столицата на страната Конакри. За участие в него са били призовани всички високопоставени официални лица от сваления режим. Отказът от участие в мероприятието щял да се разглежда като държавно престъпление.

От Гвинея зависят 20% от доставките на боксит /най-важната алуминиева руда/ за световния пазар на алуминий. Стойността на алуминия след новините за събитията в Гвинея се е повишила до 2761 долара за тон, което превишава максимума от  2011 година. 

В Гвинея на 5 септември военните извършиха метеж. Лидерът им  полковник Мамади Думбуя заяви, че президентът на страната Алфа Конде е арестуван.

Думбуя е разпоридил затваряне на външните граници на Гвинея и е призовал военнослужещите да останат в казармите.

Но на 6 септември външните граници на  Гвинея бяха открити за търговски и хуманитарен транспорт. Това съобщава агенция Reuters като се позовава на изказване по гвинейската национална телевизия на представител на завзелите властта военни. По неговите думи, се отварят наземните и въздушните граници на Гвинея. 

Лидерът на метежниците е съобщил, че е заел поста на лидер на Националния комитет по сближаване и развитие. По неговите думи, целта на комитета е обединение на всички граждани на страната за решаване на стоящите пред държавата проблеми.

Метежниците са обещали да осигурят безопасността на гражданите и тяхното имущество. Те са въвели комендантски час в цялата страна, отбелязвайки, че мярката ще действа "до следващо нареждане".

 

Република Гвинея 

(на френски: République de Guinée) е държава в Западна Африка. Граничи на север със Сенегал, на север и североизток – с Мали, на изток – с Кот д"Ивоар, на юг – с Либерия, на югозапад – със Сиера Леоне, на северозапад – с Гвинея-Бисау.

На запад страната има излаз на Атлантическия океан. Столицата на Гвинея е Конакри. На 2 октомври 1958 г. бе провъзгласена независимостта на Гвинея след проведен референдум.

Най-важните минерали на Гвинея са бокситите, по запасите на които страната заема първо място в света. Добиват се също злато, диаманти, руди от черни и цветни метали, циркон, рутил, моназит.

Около 80% от приходите на Гвинея са от износ на боксит (близо една трета от световните запаси) и желязна руда. Диамантите и златото също осигуряват печалби на страната. Интерес към минералните богатства на страната проявяват канадски и китайски компании. Под линията на бедността обаче продължават да живеят 47% от населението, а средното дневно възнаграждение варира между 2-3 долара. Гвинея полага усилия в привличането на чужди инвестиции и провежда активна борба с корупцията, но зле развитата инфраструктура продължава да е спънка за инвеститорите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във