Банкеръ Daily

Свят

1.8 трлн. йени загуба при отмяна на лятната олимпиада

Япония ще загуби 1.8 трлн. йени (16 млрд. щ. долара) при отмяна на олимпийските игри в страната. Тази сума обаче бледнее пред икономическия удар от евентуални нови извънредни ограничения, ако лятната олимпиада е причина за поредно трето масово разпространение на заразата от COVID-19.

Такива са оценките на Такахиде Киучи - изпълнителен икономически директор в Института за проучвания "Номура" и бивш член на борда на "Бенк ъф Джъпен". Той посочва, че първото национално извънредно положение през пролетта на 2020-а е нанесло икономически щети в размер на 6.4 трлн. йени. Допълнителни загуби са се натрупали и продължават да се трупат от втората и в момента от набиращата скорост трета вълна на разпространение на коронавируса. 

"Ако Олимпийските игри предизвикат разпространение на инфекцията и наложат обявяването на още едно извънредно положение, то загубите за японското стопанство ще са много по-големи", заявява Киучи в анализ, публикуван на 25 май. Директните щети от втората и от потенциалната трета икономическа карантина ще са еквивалентни на 0.33% от номиналния БВП на фискалната 2020-а, пресмята водещият икономист. И препоръчва решението дали да бъдат проведени или да бъдат отменени летните олимпийски игри да се напарви съобразно риска от инфекция, а не от икономическите загуби.  

Организаторите на олимпиадата настояват отложеното от миналата година световно събитие да се състои при строго спазване на мерките за безопасност, включително като се гарантира атлетите да нямат достъп до населението на Япония. Игрите трябва да започнат на 23 юли. 

Проучване на общественото мнение показва, че мнозинството японци (около 80%) са против провеждането на олимпиадата по време на пандемия.  

Оценките на Киучи подкрепя мнението на японския магнат и главен изпълнителен директор на "Софтбанк" - Масайоши Сон, който в поредица от събщения в "Туитър" през уикенда твърди, че Япония ще "загуби много", ако олимпийските игри предизвикат скок на инфекциите. 

Страната на изгряващото слънце отчете около 719 хил. нови случаи на заразени от COVID-19. Този брой е нисък в сравнение с други държави защото Япония запазва извънредните ограничения благодарение на стриктната медицинска система. Същевременно, имунизацията върви мудно, като едва 5% от населението е получило две дози ваксина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във