Банкеръ Daily

Свят

1.8 трилиона евро в Бюджета на ЕС остават блокирани

Матеуш Моравецки и Виктор Орбан

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че на видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС отново не е била постигната договореност за следващия общ бюджет до 2027 година.
Той потвърди, че три държави са против предлаганото обвързване на бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона.

По неговите думи въпросът ще бъде обсъден отново през декември и преговорите ще бъдат трудни.

Мишел отбеляза, че през юли Европейският съвет единодушно е приел рамката на бюджета и обвързването на разходите със законността. Той настоя преговорите да продължат до постигането на общоприемливо решение.

Липсата на необходимото единодушие е пречка за осигуряването на средства за преодоляване на икономическите последици от пандемията от Ковид-19.

Ръководството на Европейския парламент заяви, че не е готово на допълнителни отстъпки от предлаганите промени за бюджетните разходи.

Словения подкрепи Полша и Унгария, които наложиха вето на седемгодишния бюджет на Европейския съюз. Варшава, Будапеща и Любляна, са против обвързването на еврофондовете със спазване на върховенството на закона.

"Заявяваме звучно „не“ на всички механизми, които ни наказват като непослушни деца, които третират Полша и други държави членки на Европейския съюз неравностойно. Затова щателно трябва да пазим интересите си“, каза премиерът на Полша Матеуш Моравецки.

Унгарският лидер Виктор Орбан отиде по-далеч - по думите му налагането на вето върху бюджета на ЕС е заради опита за "изнудване" от страна на ЕС на страни, които се противопоставят на миграцията.

"В дебатите, свързани с миграцията, през последните години върховенството на закона се превърна в политическо и идеологическо оръжие. Без обективни критерии и възможност за правно средство за защита, никоя процедура, която има за цел да санкционира държавите-членки, не трябва да се основава на това. Според нас обвързването на икономически и финансови въпроси с политическите дебати би било груба грешка, която би подкопала единството на Европа", обясни Виктор Орбан.

До намирането на консенсус Бюджетът в размер на 1.8 трилиона евро остава блокиран. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във