Банкеръ Daily

Свят

172 страни са ангажирани с глобалния план за ваксина срещу Ковид-19

172 страни са се ангажирали с плана КОВАКС (COVAX) под егидата на Световната здравна организация (СЗО) за гарантиран достъп до ваксина срещу новия коронавирус, когато бъде създадена, обявиха от СЗО и подчертаха, че е нужно спешно финансиране и че страните трябва да направят обвързващи предложения за това, съобщи Ройтерс.

"Първоначално, когато доставките на ваксини ще бъдат ограничени, е важно да се осигурят ваксини на хората, изложени на най-висок риск по цялата планета", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО обсъжда с руските власти разработената в Русия ваксина срещу новия коронавирус, каза главният учен на организацията Сумия Сваминатан. Изискана е информация за безопасността и ефективността на руската разработка.

Италия междувременно започна клинични изпитания на потенциална ваксина срещу Ковид-19.

Римската специализирана болница за инфекциозни заболявания Институт "Лазаро Спаланцани" ще проведе изпитания върху 90 доброволци през следващите седмици с надеждата ваксината да е на разположение до идната пролет.

Здравният директор на болницата Франческо Вая каза за Ройтерс, че първият пациент ще бъде наблюдаван в продължение на четири часа, преди да му бъде разрешено да се прибере у дома, и че ще остане под наблюдение в продължение на дванадесет седмици.

"Ще видим дали има странични ефекти и дали се произвеждат неутрализиращи антитела", каза Вая. Втората фаза на клинични изпитания ще се проведе в страни с по-висок дял на заразяване като Мексико и Бразилия.

Потенциалната ваксина, наречена GRAd-COV2, е разработена от компания "РейТера" (ReiThera), базирана в Рим. Управата на регион Лацио около италианската столица съобщи, че първите изпитания, включително и върху животни, са дали положителни резултати.

Потенциални ваксини са във фаза на изпитания в редица страни като Индия, Великобритания, Русия и Китай и учените се надпреварват да разкрият тайните на вируса, появил се преди по-малко от година.

"Учените и изследванията в страната ни са в услуга на глобалното предизвикателство да се пребори Ковид", написа във Фейсбук здравният министър Роберто Сперанца и обяви началото на клиничните изпитания.

Италия е сред най-силно засегнатите европейски страни с над 35 000 смъртни случая от Ковид-19, като пикът на епидемията бе между март и април. Напоследък има ръст на новите случаи, като над 1000 нови заразени бяха регистрирани в събота и неделя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във