Банкеръ Daily

Свят

16 януари е Световният ден на групата "Бийтълс"

На 16 януари всяка година се отбелязва Световният ден на групата "Бийтълс". Той е обявен за такъв през 2001 г. от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), която е създадена именно, за да насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите. Световният ден на "Бийтълс" се отбелязва от многобройните фенове на групата, която е създадена в английския град Ливърпул.

Всъщност тази дата не е избрана случайно. На 16 януари през 1957 г. в Ливърпул, на 10 Mathew Street, отваря врати клубът "Кавърн" ("The Cavern Club" - "Пещерата"), откъдето започва творческия си път групата "Бийтълс". От февруари 1961 до август 1963 година четиримата музиканти са имали в него 292 изяви.

Любителят на джазова музика Алън Ситнър основал клуба Cavern след като се върнал от Париж. "Пещерата" била направена по подобие на парижкия джаз клуб Le Caveau. Първоначално ливърпулската "Пещера" също била джаз клуб, а рокендролът не звучал тук. Но скоро Cavern станал място за изяви на групи, свирещи скифъл, където са и корените на "Бийтълс" заедно с бийт и рокендрол музиката, популярни във втората половина на 50-те години на миналия век.

Британската поп/рок група "Бийтълс" (The Beatles) е създадена през 1960 година. Тя гради своята репутация с участия в клубове на Ливърпул и Хамбург в периода от 1960 до 1963-а. По това време техен басист е Стюарт Сътклиф, а на барабаните се изреждат различни членове, като най-дълго се застоява Пийт Бест, сменен от Ринго Стар през 1962 година.

Основни и постоянни членове на състава й са: Джон Ленън (1940-1980 г.), Пол Макартни (1942 г.), Джордж Харисън (1943-2002 г.) и Ринго Стар (1940 г.). Групата е смятана от мнозина за най-популярното музикално явление в историята на музиката, повлияла на развитието на поп културата, и един от най-ярките символи на контракултурата през 60-те години на ХХ век.

"Ливърпулската четворка" или "Удивителната четворка" (както често са наричани "Бийтълс") са най-продаваната музикална група в историята. В периода 1962-1970 г. групата издава 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени в над 1.3 млрд. броя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във