Банкеръ Daily

Свят

15 години след 11 септември: Тероризмът ще реши изборите в САЩ

Тероризмът е метод за военни действия, създаден за постигане на политически цели чрез насаждане на страх и тревоги. С терористичните атаки не се печелят войни, нито пък се свалят режими, но страхът на гражданите за тяхната безопасност и за безопасността на близките им ги мотивира да търсят окончателни решения, които да уталожат страха им от атаки.

Сегашните избори в САЩ се разиграват в период на засилващ се глобален тероризъм и фундаментални промени на начина на извършване на атаките, което увеличава чувството за опасност и уязвимост сред много хора от западния свят, включително и в САЩ.

Засилващото се проявление на т. нар. "атаки на самотния вълк" и независими мрежи, които не е задължително да са свързани или да получават указания или оперативно съдействие от терористична организация, доведе заплахата от тероризъм до прага на средния гражданин, било то в Сан Бернардино, Орландо, Ница, Париж, Брюксел или Ню Йорк.Голяма е вероятността именно страхът от тероризъм да реши кой ще спечели изборите в САЩ. Това казва проф. Боаз Ганор, който е основател и директор на Международния институт по контратероризъм в Херцлия, публикуван в. "Джерусалем пост" и преведен от  БГНЕС.

На днешния ден се навършват 15 години от 11 септември 2001 г., когато при терористични атаки  загинаха близо 3 000 души. Атентатите са едно от най-трагичните събития на XXI век.  Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Каида" отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души.

На 11 септември 2011 г. на мястото на Кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във