Банкеръ Daily

Свят

15 европейски страни подкрепят ново споразумение с Русия

Франк-Валтер Щайнмайер

Петнадесет европейски страни са подкрепили предложението на Германия за ново споразумение с Русия за контрол над въоръженията, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

"Европа е в опасност. Колкото и да е трудно, ние имаме нужда от повече диалог (с Русия), а не от по-малко", каза той в интервю за вестник "Ди Велт".

Социалдемократът Щайнмайер, който е номиниран за президент на Германия през следващата година, изложи идеята си за оръжейно споразумение с Русия за първи път през август м.г. Целта е, според него, да се спре ескалацията на напрежението в Европа.

Петнадесет страни - всички те членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, са се присъединили оттогава към инициативата на Щайнмайер. Сред тя е и България.

Тази внушителна група възнамерява да излезе с обща декларация днес, като се планира и тяхна нова среща по време на министерския форум на ОССЕ на 8-9 декември в Хамбург. Германският външен министър призова още страни да подкрепят инициативата за ново споразумение за оръжията с Русия. "Ние имаме отговорност да не оставим камък преобърнат в усилията си да укрепим мира и сигурността", подчерта той.

Според Ройтерс американски официални лица са скептично настроени към германската инициатива с довода, че Русия така и не спазва съществуващите вече споразумения и договори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във