Банкеръ Daily

Свят

145 евродепутати пишат до Вучич да разреши Европрайд в Белград

Членове на Европейския парламент изпратиха до президента на Сърбия Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич писмо, в което призовават властите да дадат възможност да се проведе планираният за септември Европрайд в Белград, тъй като това според тях е "мирен инструмент за политическо застъпничество и един от начините за кристализиране на универсалното право на свобода на изразяване и мирни събрания", съобщава вестник "Данас".

Както съобщава порталът European Western Balkans, писмото, инициирано от междупарламентарната група за правата на ЛГБТК+, е подписано от 145 членове на ЕП, включително шестима заместник-председатели на Европейския парламент, петима ръководители на парламентарни групи, както и от председателя на Делегацията на ЕП за връзки със Сърбия, т.е. Комисията за стабилизиране и присъединяване към ЕС - Сърбия.

Членовете на ЕП смятат, че независимо от факта, че има заплахи за безопасността на участниците, "пълната забрана на парада не е правилното решение".

"За съжаление, ситуацията с контрапротести срещу ЛГБТК+, които често са насилствени, не е нова за прайда и следователно реакцията на полицията трябва да бъде бърза, ефективна и пропорционална. Ако има нужда, трябва да се наеме повече полиция, за да се гарантира ефективното провеждане на прайда и други събития", се посочва в писмото до властите в Сърбия.

Депутатите напомнят на Сърбия за нейните задължения в рамките на Съвета на Европа, които предполагат, че държавите членки трябва да гарантират прилагането на законите и да предприемат подходящи мерки за защита на участниците в мирни демонстрации в полза на правата на човека.

Сръбският президент Александър Вучич заяви миналата седмица, че Европрайд, планиран за 12-18 септември в Белград, няма да се състои. По-късно Вучич каза, че промяна на това решение няма да има, дори да го призоват президентите Байдън, Путин или Зеленски.

Лидерът на дясното движение Двери Бошко Обрадович заяви вчера, че парламентарната му група ще внесе законопроект за забрана на пропагандирането на хомосексуализма и видовете трансджендър сред малолетните лица, в който ще се предвижда и забрана на гей парадите за следващите сто години, съобщиха сръбските агенции.

Обрадович заяви пред журналисти в парламента, че е призовал МВР спешно да забрани провеждането на Европрайд, а организаторите на проявата да спазват решенията на съответните държавни органи.

В случай, че организаторите не се откажат, същия ден в Белград ще се състои "най-голямата народно литийно шествие с участието на над 100 000 семейни хора, които няма да позволят някой да обижда всичко сръбско, традиционно, семейно", обяви Обрадович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във